Równania różniczkowe o rozdzielonych zmiennych
paula98: Witam
mam problem z dwoma zadaniami
Mianowicie
a) (1−x
2)y'=2y
b) e
y*(y'−1)=1
y(0)=0
Prosiłabym o jakąkolwiek pomoc
20 cze 21:31
Szkolniak: ad b)
x+C
1=ln|e
y+1|
x+C
1=ln(e
y+1)
e
x+C=e
y+1
C*e
x=e
y+1
e
y=C*e
x−1
y(x)=ln(C*e
x−1)
y(0)=0 : e
C=2 → C=ln(2)
y(x)=ln(ln(2)*e
x−1)
20 cze 22:24
Szkolniak: ad a)
(1−x
2)*y'=2y
(1−x
2)dy=2ydx
| dy | | dx | |
| = |
| (sprawdzić co się dzieje dla x=−1, x=1 oraz y=0) |
| 2y | | 1−x2 | |
| 1 | | 1 | | 1 | |
| ln|y|= |
| ln|x+1|− |
| ln|x−1|+C1 |
| 2 | | 2 | | 2 | |
y(0)=0 → C
4=0
y(x)=0
dodatkowo nie wiem czy rozwiązaniami nie są również proste x=−1 oraz x=0 (obie proste byłyby
bez punktu, dla pierwszej prostej: (−1,0), dla drugiej: (0,0))
natomiast wydaje mi się, że dzięki temu, że rozwiązaniem wyszło y(x)=0, to mamy 'pełne' trzy
rozwiązania:
y(x)=0
x=1
x=−1
20 cze 22:43
chichi:
No to może właśnie warto byłoby zwrócić uwagę na dziedzinę rozpatrywanego równania?
23 cze 16:05