Mila:
a)
kule ponumerowane, pudełka rozróżnialne
4
20
b) Kule ponumerowane , pudełka nierozróżnialne:
Liczby stirlinga II rodzaju
S
2(20,1)+S
2(20,2)+S
2(20,3)+S
2(20,4)=...
możesz liczyć z wzoru rekurencyjnego albo wykorzystać odpowiednio wzór na liczbę
suriekcji.
S
2(20,1)=1 sposób− wszystkie kule w jednym pudełku
| | 220−2 | |
S2(20,2)= |
| − dwa pudełka puste , kule rozmieszczone w pozostałych 2 pudełkach |
| | 2 | |
( w każdym jest co najmniej jedna kula)
| | 320−3*220+3 | |
S2(20,3)= |
| − liczba suriekcji podzielona przez 3 |
| | 3! | |
(jedno pudełko puste , kule rozmieszczone w pozostałych 3 pudełkach
| | 420−4*320+6*220−4 | |
S2(20,4)= |
| |
| | 4! | |
Analogicznie jak w poprzednim przypadku.
sumujesz