chemia
ja: Ile należy dodać wody do 100cm r−ru wodnego NaOH o stężeniu 1.2M aby otrzymać roztwór 0,5M
6 mar 19:52
Mateusz: mamy 100cm
3 czyli 0,1 dm
3 o stężeniu 1,2 mola licze ile moli NaOH jest w tym roztworze bo
zauwaz ze po dodaniu wody masa NaOH nie zmieni się c
mol = U}n}{v} => n = c
mol*v = 0,1
dm
3*1,2 mol/dm
3 = 0,12 moli teraz licze w jakiej objętosci roztworu zachodzi warunek
| | 0,12 | |
0,5 mol/dm3 = |
| => 0,5*0,1+0,5x = 0,12 mola => x = 0,14 dm3 czyli nalezy dodac |
| | 0,1+x | |
0,14 dm
3 H−2O = 140cm
3 H
2O
6 mar 20:19
ja: dzięki
6 mar 20:23