Statystyka
Rolnik z kombajnem: Czas potrzebny do przygotowania i obrony pracy doktorskiej jest zmienną losową o rozkładzie
normalnym z odchyleniem standardowym równym 2,1 roku. W ciągu pewnego roku broniło doktorat 17
osób. Oblicz prawdopodobieństwo, że odchylenie standardowe czasu potrzebnego do przygotowania
i obrony pracy doktorskiej dla tej grupy
doktorantów przekroczyło 2,8 roku?
19 cze 23:50
getin:
n = 17
Liczba stopni swobody = n−1 = 16
σ = 2,1 (odchylenie standardowe populacji)
s = 2,8 (odchylenie standardowe z próby)
| | n*s2 | | 17*2,82 | |
χα,162 = |
| = |
| ≈ 30,22 |
| | σ2 | | 2,12 | |
Z tablicy rozkładu chi−kwadrat dla 16 stopni swobody odczytujemy że szukane prawdopodobieństwo
wynosi gdzieś pomiędzy 0.01 a 0.02
bo wartość statystyki chi−kwadrat dla prawdopodobieństwa 0.01 wynosi 29,6332, zaś dla
prawdopodobieństwa 0.02 to 31,9999
Excel pokazuje prawdopodobieństwo 0,016894.
20 cze 07:47