Znajdź wzór ogólny na a_n wiedząc, że:
eh:
an − 7an−1 + 16an−2 − 12an−3 = n − 2 dla n ≥ 3
a0 = a1 = a2 = 1
19 cze 18:10
kerajs:
a3=3−2+7−16+12=4
a4=4−2+28−16+12=...
r3−7r2+16r−12=0
(r−2)2(r−3)=0
an=A2n+Bn2n+C3n+Dn+E
wstaw a0, a1, .., a4 i wylicz A,B,C,D i E.
19 cze 18:40
Mariusz:
Funkcja tworząca jest wygodniejsza w użyciu i bardziej ogólna
A(x)=∑
n=0∞a
nx
n
Rekurencja zachodzi dla n≥3 więc zaczynasz sumować od n=3
∑
n=3∞a
nx
n+∑
n=3∞−7a
n−1x
n+∑
n=3∞16a
n−2x
n
+∑
n=3∞−12a
n−3x
n=∑
n=3∞(n−2)x
n
∑
n=3∞a
nx
n−7x(∑
n=3∞a
n−1x
n−1)+16x
2(∑
n=3∞a
n−2x
n−2)
−12x
3(∑
n=3∞a
n−3x
n−3)=∑
n=3∞(n−2)x
n
∑
n=3∞a
nx
n−7x(∑
n=2∞a
nx
n)+16x
2(∑
n=1∞a
nx
n)
−12x
3(∑
n=0∞a
nx
n)=∑
n=0∞(n+1)x
n+3
(∑
n=0∞a
nx
n−1−x−x
2)−7x(∑
n=0∞a
nx
n−1−x)+16x
2(∑
n=0∞a
nx
n−1)
−12x
3(∑
n=0∞a
nx
n)=x
3(∑
n=0∞(n+1)x
n)
Tutaj ja użyłem różniczkowania szeregu geometrycznego aby dostać funkcję tworzącą ciągu n+1
ale można było skorzystać z uogólnionego dwumianu Newtona
| d | | d | | 1 | |
| (∑n=0∞xn) = |
| ( |
| ) |
| dx | | dx | | 1−x | |
| | −1 | |
∑n=0∞nxn−1= |
| (−1) |
| | (1−x)2 | |
| | x3 | |
A(x)−1−x−x2−7xA(x)+7x+7x2+16x2A(x)−16x2−12x3A(x)= |
| |
| | (1−x)2 | |
| | x3 | |
A(x)(1−7x+16x2−12x3)−1+6x−10x2= |
| |
| | (1−x)2 | |
| | x3 | |
A(x)(1−7x+16x2−12x3)=10x2−6x+1+ |
| |
| | (1−x)2 | |
(10x
2−6x+1)(x
2−2x+1)=10x
4−20x
3+10x
2−6x
3+12x
2−6x+x
2−2x+1
(10x
2−6x+1)(x
2−2x+1)=10x
4−26x
3+23x
2−8x+1
| | 10x4−25x3+23x2−8x+1 | |
A(x)(1−7x+16x2−12x3)= |
| |
| | (1−x)2 | |
| | 10x4−25x3+23x2−8x+1 | |
A(x)= |
| |
| | (1−7x+16x2−12x3)(1−x)2 | |
1−7x+16x
2−12x
3=0
| | 7 | | 16 | | 12 | |
1− |
| + |
| − |
| =0|t3 |
| | t | | t2 | | t3 | |
t
3−7t
2+16t−12=0
t
3−27−7t
2+63+16t−48=0
(t−3)(t
2+3t+9)−7(t−3)(t+3)+16(t−3)=0
(t−3)(t
2+3t+9−7t−21+16)=0
(t−3)(t
2−4t+4)=0
(t−3)(t−2)
2=0
(1−3x)(1−2x)
2=0
| | 10x4−25x3+23x2−8x+1 | |
A(x)= |
| |
| | (1−3x)(1−2x)2(1−x)2 | |
Tutaj nie rozkładamy funkcji tworzącej na sumę ułamków prostych
tylko raczej na sumę szeregów geometrycznych i ich pochodnych
Można by było rozłożyć funkcję tworzącą na sumę ułamków prostych
co ułatwiłoby n krotne różniczkowanie funkcji tworzącej
| 10x4−25x3+23x2−8x+1 | |
| = |
| (1−3x)(1−2x)2(1−x)2 | |
| A | | B | | C | | D | | E | |
| + |
| + |
| + |
| + |
| |
| 1−3x | | 1−2x | | (1−2x)2 | | 1−x | | (1−x)2 | |
A(1−2x)
2(1−x)
2+B(1−3x)(1−2x)(1−x)
2+C(1−3x)(1−x)
2+D(1−x)(1−3x)(1−2x)
2+E(1−3x)(1−2x)
2=
10x
4−25x
3+23x
2−8x+1
A(1−6x+13x
2−12x
3+4x
4)+B(1−7x+17x
2−17x
3+6x
4)+C(1−5x+7x
2−3x
3)
+D(1−8x+23x
2−28x
3+12x
4)+E(1−7x+16x
2−12x
3)=10x
4−25x
3+23x
2−8x+1
A+B+C+D+E = 1
−6A−7B−5C−8D−7E=−8
13A+17B+7C+23D+16E=23
−12A−17B−3C−28D−12E=−25
4A+6B+12D = 10
1 1 1 1 1
−6 −7 −5 −8 −7
13 17 7 23 16
−12 −17 −3 −28 −12
4 6 0 12 0
1 1 1 1 1
0 −1 1 −2 −1
0 4 −6 10 3
0 −5 9 −16 0
0 2 −4 8 −4
1 1 1 1 1
0 −1 1 −2 −1
0 0 −2 2 −1
0 0 4 −6 5
0 0 −2 4 −6
1 1 1 1 1
0 −1 1 −2 −1
0 0 −2 2 −1
0 0 0 −2 3
0 0 0 2 −5
1 1 1 1 1
0 −1 1 −2 −1
0 0 −2 2 −1
0 0 0 −2 3
0 0 0 0 −2
U =
1 1 1 1 1
0 −1 1 −2 −1
0 0 −2 2 −1
0 0 0 −2 3
0 0 0 0 −2
L =
1 0 0 0 0
−6 1 0 0 0
13 −4 1 0 0
−12 5 −2 1 0
4 −2 1 −1 1
y
1=1
−6y
1+y
2=−8
13y
1−4y
2+y
3=23
−12y
1+5y
2−2y
3+y
4 =−25
4y
1−2y
2+y
3−y
4+y
5=10
y
1=1
y
2=−2
y
3=2
y
4=1
y
5=1
−2x
5=1
−2x
4+3x
5=1
−2x
3+2x
4−x
5=2
x
3=−2
−x
2+x
3−2x
4−x
5=−2
−x
2+3=0
x
2=3
x
1+x
2+x
3+x
4+x
5=1
| | 7 | 1 | | 1 | | 1 | | 5 | 1 | | 1 | 1 | |
A(x)= |
|
| +3 |
| −2 |
| − |
|
| − |
|
| |
| | 4 | 1−3x | | 1−2x | | (1−2x)2 | | 4 | 1−x | | 2 | (1−x)2 | |
| | 1 | |
∑n=0∞λnxn = |
| // Szereg geometryczny |
| | 1−λx | |
| d | | d | | 1 | |
| (∑n=0∞λnxn)= |
| ( |
| ) |
| dx | | dx | | 1−λx | |
| | 1 | |
∑n=0∞nλnxn−1=− |
| (−λ) |
| | (1−λx)2 | |
| | λ | |
∑n=0∞(n+1)λn+1xn= |
| |
| | (1−λx)2 | |
| | λ | |
∑n=0∞(n+1)λ*λnxn= |
| |
| | (1−λx)2 | |
| | λ | |
λ(∑n=0∞(n+1)λnxn)= |
| |
| | (1−λx)2 | |
| | 1 | |
∑n=0∞(n+1)λnxn= |
| |
| | (1−λx)2 | |
| d | | d | | 1 | |
| (∑n=0∞(n+1)λnxn)= |
| ( |
| ) |
| dx | | dx | | (1−λx)2 | |
| | −2 | |
∑n=0∞n(n+1)λnxn−1 = |
| (−λ) |
| | (1−λx)3 | |
| | 2λ | |
∑n=1∞n(n+1)λnxn−1 = |
| |
| | (1−λx)3 | |
| | 2λ | |
∑n=0∞(n+1)(n+2)λn+1xn = |
| |
| | (1−λx)3 | |
| | 2λ | |
∑n=0∞(n+1)(n+2)λ*λnxn = |
| |
| | (1−λx)3 | |
| | 2λ | |
λ(∑n=0∞(n+1)(n+2)λnxn) = |
| |
| | (1−λx)3 | |
| | 2 | |
∑n=0∞(n+1)(n+2)λnxn = |
| |
| | (1−λx)3 | |
| d | | d | | 2 | |
| (∑n=0∞(n+1)(n+2)λnxn) = |
| ( |
| ) |
| dx | | dx | | (1−λx)3 | |
| | 2*3 | |
∑n=0∞n(n+1)(n+2)λnxn−1=− |
| (−λ) |
| | (1−λx)4 | |
| | 2*3*λ | |
∑n=1∞n(n+1)(n+2)λnxn−1= |
| |
| | (1−λx)4 | |
| | 2*3*λ | |
∑n=0∞(n+1)(n+2)(n+3)λn+1xn= |
| |
| | (1−λx)4 | |
| | 2*3*λ | |
∑n=0∞(n+1)(n+2)(n+3)λ*λnxn= |
| |
| | (1−λx)4 | |
| | 2*3*λ | |
λ(∑n=0∞(n+1)(n+2)(n+3)λnxn)= |
| |
| | (1−λx)4 | |
| | 2*3 | |
∑n=0∞(n+1)(n+2)(n+3)λnxn = |
| |
| | (1−λx)4 | |
| | k! | |
∑n=0∞(∏m=1k(n+m))λnxn = |
| |
| | (1−λx)k+1 | |
Wzór powstały z k krotnego różniczkowania szeregu geometrycznego
Jeżeli przyjmiemy że ∏
m=10(n+m)=1 to będzie działał także dla pochodnej zerowego rzędu
| | 7 | 1 | | 1 | | 1 | | 5 | 1 | | 1 | 1 | |
A(x)= |
|
| +3 |
| −2 |
| − |
|
| − |
|
| |
| | 4 | 1−3x | | 1−2x | | (1−2x)2 | | 4 | 1−x | | 2 | (1−x)2 | |
| | 7 | |
A(x)= |
| (∑n=0∞3nxn)+3(∑n=0∞2nxn)−2(∑n=0∞(n+1)2nxn) |
| | 4 | |
| | 5 | | 1 | |
− |
| (∑n=0∞xn)− |
| (∑(n+1)xn) |
| | 4 | | 2 | |
| | 7 | | 5 | | 1 | |
an= |
| *3n+3*2n−2(n+1)2n− |
| − |
| (n+1) |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
| | 7 | | 1 | |
an= |
| *3n−(2n−1)*2n− |
| (2n+7) |
| | 4 | | 4 | |
20 cze 12:52
kerajs:
''Mariusz: Funkcja tworząca jest wygodniejsza w użyciu i bardziej ogólna ''
Owszem, jest metodą bardziej uniwersalną, ale nigdy nie jest wygodniejszą.
Twój post jest najlepszym tego dowodem. Wykreśliwszy poszukiwanie współczynników A, B, C, D , E
i tak pozostaje niezły elaborat, wielokrotnie dłuższy (i wielokrotnie bardziej skomplikowany,
i wielokrotnie bardziej narażony na pomyłkę, i wymagający wielokrotnie większej ilości
wiadomości i wielokrotnie ... ) niż pięć linijek które napisałem powyżej.
Niemniej, ten suchar nadal mnie bawi, tym bardziej że pewnie są osoby które wierzą w jego
prawdziwość.
PS
Uzyskany wynik jest poprawny.
21 cze 07:08
Mariusz:
" i tak pozostaje niezły elaborat, wielokrotnie dłuższy (i wielokrotnie bardziej skomplikowany,
i wielokrotnie bardziej narażony na pomyłkę, i wymagający wielokrotnie większej ilości
wiadomości i wielokrotnie ... ) niż pięć linijek które napisałem powyżej.
"
Tylko nie wiadomo skąd wziąłeś to że rozwiązanie jest postaci
a
n=A2
n+Bn2
n+C3
n+Dn+E
ani nawet nie wiadomo skąd wziąłeś to równanie
r
3−7r
2+16r−12=0
W przypadku funkcji tworzącej to że mamy sumę funkcji wykładniczych
ewentualnie pomnożonych przez czynnik wielomianowy wychodzi
z tego że otrzymujemy sumę szeregów geometrycznych i ich pochodnych
a ty to zgadujesz
W przypadku funkcji tworzących jeśli koniecznie chcemy otrzymać to równanie wielomianowe
| | 1 | |
to w równaniu powstałym z przyrównania mianownika do zera podstawiamy r= |
| |
| | x | |
natomiast ty to równanie zgadujesz
Jest wygodniejsza w użyciu bo wystarczy wstawić i równanie się samo rozwiązuje
W przypadku równań liniowych o stałych współczynnikach funkcja tworząca jest funkcją wymierną
i można ją rozłożyć na sumę szeregów geometrycznych i ich pochodnych
i nie trzeba zgadywać jaką postać będzie miało rozwiązanie
Tutaj rozpisałem ten wzór na funkcję tworzącą ciągu ∏
m=1k(n+k)λ
n
bo przydaje się on gdy mianownik funkcji tworzącej zawiera wielokrotne czynniki
Mógłbym od razu podać tę funkcję tworzącą i nie wyprowadzać tego wzorku
Wtedy byłaby ona równie czasochłonna co twoje ulubione zgadywanie
Poza tym jak to jeden z użytkowników innego forum napisał to
że dana metoda jest dłuższa nie oznacza że jest ona trudniejsza
21 cze 13:45
Mila:
Metoda przewidywań:
a
n=A*2
n+B*n*2
n+C*3
n+Dn+E
1) Wyznaczam wsp. D i E
Dn+E−7[D*(n−1)+E]+16[D*(n−2)+E]−12[D*(n−3)+E]=n−2
Stąd
D*(−2n+11)−2E=n−2
−2D*n+(11D−2E)=n−2
2)
| | 1 | | 7 | |
(*) an=A*2n+B*n*2n+C*3n− |
| n− |
| |
| | 2 | | 4 | |
Korzystam z war. początkowych i wyznaczam wsp. A,B, C
===============
⇔
================
3)
| | 7 | | 1 | | 7 | |
an=2n−2n*2n+ |
| *3n− |
| n− |
| , |
| | 4 | | 2 | | 4 | |
===========================
24 cze 20:35
Mariusz:
a
n − 7a
n−1 + 16a
n−2 − 12a
n−3 = n − 2 dla n ≥ 3
a
0 = a
1 = a
2 = 1
Rozwiązanie z użyciem funkcji tworzącej już pokazałem
Pokażę teraz dość podobny pomysł na rozwiązanie tzn przekształcenie Z
Na początek przesuńmy indeksy zadanego ciągu aby wygodniej było zastosować przekształcenie Z
a
n+3 − 7a
n+2 + 16a
n+1 − 12a
n = n + 1 dla n ≥ 0
a
0 = a
1 = a
2 = 1
A(z) = ∑
n=−∞∞a
nz
−n
Tutaj przyjmujemy że wyrazy o ujemnych indeksach są równe zero
A(z) = ∑
n=0∞a
nz
−n
∑
n=0∞a
n+3z
−n+∑
n=0∞−7a
n+2z
−n+∑
n=0∞16a
n+1z
−n
+∑
n=0∞−12a
nz
−n=∑
n=0∞(n+1)z
−n
z
3(∑
n=0∞a
n+3z
−n−3)−7z
2(∑
n=0∞a
n+2z
−n−2)+
16z(∑
n=0∞a
n+1z
−n−1)−12(∑
n=0∞a
nz
−n)=∑
n=0∞(n+1)z
−n
| | 1 | | 1 | | 1 | |
z3(∑n=0∞anz−n−1− |
| − |
| )−7z2(∑n=0∞anz−n−1− |
| ) |
| | z | | z2 | | z | |
+16z(∑
n=0∞a
n+1z
−n−1−1)−12(∑
n=0∞a
nz
−n) =
| d | | d | | z | |
| (∑n=0∞z−n) = |
| ( |
| ) |
| dz | | dz | | z−1 | |
| | 1*(z−1)−z*1 | |
∑n=0∞−nz−n−1= |
| |
| | (z−1)2 | |
| | −1 | |
−(∑n=0∞nz−n−1)= |
| |
| | (z−1)2 | |
| | z | | z | |
(z3A(z)−z3−z2−z)−7(z2A(z)−z2−z)+16(zA(z)−z)−12A(z)= |
| + |
| |
| | (z−1)2 | | z−1 | |
| | z(z−1)+z | |
A(z)(z3−7z2+16z−12) − (z3−6z2+10z)= |
| |
| | (z−1)2 | |
| | z2 | |
A(z)(z3−7z2+16z−12)=(z3−6z2+10z)+ |
| |
| | (z−1)2 | |
| | (z3−6z2+10z)(z−1)2+z2 | |
A(z)= |
| |
| | (z3−7z2+16z−12)(z−1)2 | |
z
3−27−7(z
2−9)+16z−12+27−63=0
z
3−27−7(z
2−9)+16z−48=0
(z−3)(z
2+3z+9)−7(z−3)(z+3)+16(z−3)=0
(z−3)(z
2+3z+9−7z−21+16)=0
(z−3)(z
2−4z+4)=0
(z−3)(z−2)
2
(z
3−6z
2+10z)(z
2−2z+1)=z
5−6z
4+10z
3−2z
4+12z
3−20z
2+z
3−6z
2+10z
(z
3−6z
2+10z)(z
2−2z+1)=z
5−8z
4+23z
3−26z
2+10z
| | z5−8z4+23z3−25z2+10z | |
A(z)= |
| |
| | (z−3)(z−2)2(z−1)2 | |
Teraz odwracamy przekształcenie
Tutaj wygodniejsza będzie metoda residuów
z = 3 jest pojedynczym biegunem
| | z5−8z4+23z3−25z2+10z | |
limz→3 |
| zn−1 |
| | (z−2)2(z−1)2 | |
| | z4−8z3+23z2−25z+10 | |
limz→3 |
| zn |
| | (z−2)2(z−1)2 | |
| | 81−8*27+23*9−25*3+10 | |
= |
| 3n |
| | (3−2)2(3−1)2 | |
z=2 jest podwójnym biegunem
| | d | (z4−8z3+23z2−25z+10)zn | |
limz→2 |
|
| |
| | dz | (z−3)(z−1)2 | |
| d | | f(z) | | f'(z)g(z)−f(z)g'(z) | |
| ( |
| )= |
| |
| dz | | g(z) | | g2(z) | |
| d | | f(z) | | f'(z) | | f(z)g'(z) | |
| ( |
| )= |
| − |
| |
| dz | | g(z) | | g(z) | | g2(z) | |
| | (4z3−24z2+46z−25)zn+n(z4−8z3+23z2−25z+10)zn−1 | |
limz→2 |
| |
| | (z−3)(z−1)2 | |
| | (3z2−10z+7)(z4−8z3+23z2−25z+10) | |
−limz→2 |
| |
| | (z−3)2(z−1)4 | |
| 2(32−96+92−25)+n(16−64+92−50+10) | |
| 2n−1 |
| (−1)(1)2 | |
| | (12−20+7)(16−64+92−50+10) | |
− |
| 2n |
| | (−1)2(1)4 | |
−(6+n(118−114))2
n−1−(−1)(118−114)*2
n
=−3*2
n−2n*2
n+4*2
n
=2
n−2n*2
n
=−(2n−1)*2
n
z=1 jest podwójnym biegunem
| | d | | (z4−8z3+23z2−25z+10)zn | |
limz→1 |
| ( |
| ) |
| | dz | | (z−3)(z−2)2 | |
| | (4z3−24z2+46z−25)zn+n(z4−8z3+23z2−25z+10)zn−1 | |
limz→1 |
| |
| | (z−3)(z−2)2 | |
| | (3z2−14z+16)(z4−8z3+23z2−25z+10)zn | |
−limz→1 |
| |
| | (z−3)2(z−2)4 | |
| (4−24+46−25)+n(1−8+23−25+10) | |
| |
| (−2)(−1)2 | |
| | (3−14+16)(1−8+23−25+10) | |
− |
| |
| | (−2)2(−1)4 | |
Ostateczny wynik to suma residuów
| | 7 | | 1 | |
an= |
| *3n−(2n−1)*2n− |
| (2n+7) |
| | 4 | | 4 | |
24 cze 23:14