lewa
probability: Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że wśród 200 losowo wybranych osób znajdują się co najmniej
cztery osoby leworęczne, jeżeli przyjmiemy, że takie osoby stanowią 1% całej populacji?
19 cze 14:11
getin:
Prawdopodobieństwo wynosi 1 − P
0 − P
1 − P
2 − P
3 gdzie:
P
0 = 0,99
200
P
1 = 200*0,01*0,99
199
19 cze 20:53
probability: A jest jakiś przybliżony wzór na liczenie takich ogonów?
np. gdyby k było 25 to...się odechciewa
19 cze 22:30
getin:
Można obliczyć raz, dla jakiegoś środkowego k, np. k=13 i potem przemnożyć przez 25 i na koniec
odjąć to wszystko od jedynki
Ale to moje kombinowanie, wtedy najlepiej Excelem
19 cze 22:34