Długość krzywej, całka
Szkolniak: Obliczyć długość następującej krzywej płaskiej danej poniższą funkcją:
| | eb−1 | |
Mi wyszło, że L=ln(( |
| )2*ea−b), natomiast w odpowiedziach mam, że |
| | ea−1 | |
| | eb−e−b | |
L=ln( |
| ), co nie jest sobie równe. |
| | ea−e−a | |
Byłby ktoś w stanie potwierdzić błędność mojego wyniku? Bo nie widzę błędu w swoim rozumowaniu.
Jeśli trzeba to wrzucę swoje rozwiązanie.
19 cze 13:46
kerajs:
Nikt, bez podania treści zadania, nie jest w stanie stwierdzić poprawności lub błędności tych
wyników.
19 cze 14:07
Szkolniak: Tfu, wybacz

to przez ten gorąc na dworze tak mi przygrzało, że zapomniałem o przykładzie..
| | ex+1 | |
y=ln( |
| ), gdzie x∊[a;b] |
| | ex−1 | |
19 cze 14:11
kerajs:
Mi wychodzi jak w książce:
| | e2b−1 | | eb−e−b | |
l=ln ( |
| ea−b) =ln ( |
| ) dla 0<a<b |
| | e2a−1 | | ea−e−a | |
19 cze 16:32
Szkolniak: ok już widzę błąd, dziękuje za obliczenie i potwierdzenie
19 cze 16:51