Wiedząc, że: A = {n ∈ N : n ≤ 11}, B = {n ∈ N : n = 2k ∧ n ≤ 20, k ∈ Z}
DANTEJSKI PROMETEUSZ: Wyznacz AxB
Wiem, że A={0,1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11}, B={0,2,4,6,8,10,12,14,16,18,20,22,...}, ale czym będzie
AxB?
19 cze 11:17
kerajs:
To wszystkie punkty które pierwszą współrzędną mają z zbioru A, a drugą z zbioru B.
19 cze 11:42
DANTEJSKI PROMETEUSZ: Ok, dziękować
19 cze 11:57
DANTEJSKI PROMETEUSZ: Czym jest A÷B?
19 cze 13:21
kerajs:
Czy tam na pewno jest znak ÷, czy może tej dolnej kropki nie powinno być?
Nb.
A={0,1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11}, B={0,2,4,6,8,10,12,14,16,18,20}
19 cze 13:55
DANTEJSKI PROMETEUSZ: No właśnie jest z kropką na górze i dole kreski niestety :\ −−> ÷
19 cze 14:32
kerajs:
Bez kropki na dole byłaby to różnica symetryczna, a rozwiązaniem zbiór:
{1,3,5,7,9,11,12,14,16,18,20} .
Niestety działanie ÷ na zbiorach nie jest mi znane.
19 cze 14:41
DANTEJSKI PROMETEUSZ: Jasna sprawa, dzięki za pomoc
19 cze 14:43