Objetosc
Arturek: Obliczyć objętość bryły ograniczonej powierzchniami:
(x2/a2+y2/b2+z2/c2)2= x2/a2+y2/b2−z2/c2
Witam czy mógłbym mi ktoś wytłumaczyć jaką całkę potrójną tutaj mam policzyć. Pytam w jaki
sposób znormalizować obszar całkowania.
18 cze 14:48
jc: Proponuję zmienne sferyczne.
x = r a cos φ cos θ
y = r b sin φ cos θ
z = r c sin θ
Jakobian abc r2 cos θ
0 ≤ φ ≤ 2π
−π/4 ≤ θ ≤ π/4
0 ≤ r ≤ √cos 2θ
Całkę pomnóż przez 2.
18 cze 20:04
Arturek: Mam jeszcze pytanie bo w sumie nie wiem w jaki sposób doszedłeś do
φ i θ w jakich zakresach one są.
21 cze 20:01
1: Skąd te zakresy?
28 maj 14:30