Matematyka dyskretna
Applesad: Wyznacz liczbę wszystkich całkowitych rozwiązań równania
𝑥1 + 𝑥2 + 𝑥3 + 𝑥4 = 19,
przy założeniu, że 0 ≤ 𝑥𝑖 ≤ 8 dla 𝑖 ∈ {1, 2, 3, 4}.
Widziałem tutaj podobne zadania, ale żadnego nie miało górnego zakresu i po prostu nie wiem jak
to zrobić.
Ktoś by coś pomógł?
18 cze 12:01
getin:
(8,8,3,0)
(8,8,2,1)
(8,7,4,0)
(8,7,3,1)
(8,7,2,2)
(8,6,5,0)
(8,6,4,1)
(8,6,3,2)
(8,5,5,1)
(8,5,4,2)
(8,5,3,3)
(8,4,4,3)
(7,7,5,0)
(7,7,4,1)
(7,7,3,2)
(7,6,6,0)
(7,6,5,1)
(7,6,4,2)
(7,6,3,3)
(7,5,5,2)
(7,5,4,3)
(7,4,4,4)
(6,6,6,1)
(6,6,5,2)
(6,6,4,3)
(6,5,5,3)
(6,5,4,4)
(5,5,5,4)
Jest 28 możliwości
9 z nich uwzględnia różne rozwiązania
16 uwzględnia że ta sama liczba występuje 2 razy
w 3 przypadkach ta sama liczba występuje 3 razy
| | 4! | | 4! | |
Odp. 9*4! + 16* |
| + 3* |
| = 216 + 192 + 12 = 420 |
| | 2! | | 3! | |
18 cze 14:31
Mila:
Metoda wyłączeń lub funkcja tworząca.
Którą znasz z tych metod?
18 cze 16:11
Mila: (*) 𝑥
1 + 𝑥
2 + 𝑥
3 + 𝑥
4 = 19,
przy założeniu, że 0 ≤ 𝑥𝑖 ≤ 8 dla 𝑖 ∈ {1, 2, 3, 4}.
1)
Liczba wszystkich całkowitych nieujemnych rozwiązań bez ograniczeń
2)
Zdarzenia przeciwne A'=A
1+A
2+A
3+A
4
gdzie :A
i: x
i≥9, 𝑖 ∈ {1, 2, 3, 4}.
a)
A
1− zdarzenie : x
1≥9
x
1+x
2+x
3+x
4=19−9
Liczba rozwiąząń równania: x
1+x
2+x
3+x
4=10
|A
1|=|A
2|=..=|A
4|
b) Dwie zmienne równocześnie ≥0
A
1∩A
2:
x
1+x
2+x
3+x
4=19−9*2
X
1+x
2+x
3+x
4=1
Czy trzy zmienne mogą być równocześnie ≥9
x
1+x
2+x
3+x
4=19−9*3
X
1+x
2+x
3+x
4=−8 brak rozwiązań w zbiorze liczb całkowitych nieujemnych
c)
Zliczamy zdarzenia przeciwne:
| | | |
|A1|+|A2|+|A3|+|A4|− | *(|Ai∩Ak|)= [i≠j ] |
| | |
3)
Liczba rozwiązań równania (*) z ograniczeniami:
Wynik jak u
Getina
18 cze 16:43
Applesad: Dziękuje, a jakbyście to zrobili dla −3 ≤ 𝑥𝑖 ≤ 5?
19 cze 11:58
kerajs:
Podstawienie ti=xi+3 przekształci równanie w t1+t2+t3+t4=19+3+3+3+3 gdzie 0≤ ti ≤8.
Pozostaje rozwiązać to ciut trudniejsze równanie dowolną z podanych metod.
19 cze 12:05
Applesad: 𝑥1 + 𝑥2 + 𝑥3 + 𝑥4 = 31
przy założeniu, że 0 ≤ 𝑥𝑖 ≤ 8 dla 𝑖 ∈ {1, 2, 3, 4}.
1)
Liczba wszystkich całkowitych nieujemnych rozwiązań bez ograniczeń
(31+4−1)= (34)
(4−1 ) (3 )
2)
Zdarzenia przeciwne A'=A1+A2+A3+A4
gdzie :Ai: xi≥9, 𝑖 ∈ {1, 2, 3, 4}.
a)
A1− zdarzenie : x1≥9
x1+x2+x3+x4=31−9
Liczba rozwiąząń równania: x1+x2+x3+x4=22
(22+4−1)=(16)
(4−1 ) (3 )
|A1|=|A2|=..=|A4|
b) Dwie zmienne równocześnie ≥0
A1∩A2:
x1+x2+x3+x4=31−9*2
X1+x2+x3+x4=13
(13+4−1)=(16)
(4−1 ) (3 )
Czy trzy zmienne mogą być równocześnie ≥9
x1+x2+x3+x4=31−9*3
X1+x2+x3+x4=4
(4+4−1)=(7)
(4−1 ) (3)
c)
Zliczamy zdarzenia przeciwne:
4 * (34) − (4)*(16) − 4 * 35 = 5700
(3 ) (2) (3 )
3)
Liczba rozwiązań równania (*) z ograniczeniami:
5984 − 5700 = 284
Co w tym zrobiłem źle? Bo z tego co rozumiem dla −3 ≤ 𝑥𝑖 ≤ 5 są tylko cztery możliwe
rozwiązania
takie, że x1+x2+x3+x4=19
19 cze 12:24
Applesad: Dobra juz wiem, jakby ktoś był ciekawy to tam pllus minus jest na przemian, więc zliczanie
zdarzenia
przeciwnego wygląda tak:
(4) * (25) − (4) * (16) + (4) * (7) = 5980
(1) (3 ) (2) (3 ) (3) (3)
Liczba rozwiązań równania (*) z ograniczeniami:
5984 − 5980= 4
19 cze 13:33
kerajs:
Wow!
A myślałem, że się poddasz i podam jedyne cztery rozwiązania, a tu taka niespodzianka. Brawo!
19 cze 14:02