Jednokładności
anonim: Niech O1 = O((−2, −1), 1) i O2 = O(S2, 2), gdzie S2 = (8, 4). Wyznaczyć wszystkie
jednokładności przekształcające okrąg O1 na O2
17 cze 16:52
kerajs:
Stosunek promieni wyznacza skalę jednokładności:
|k|=r2/r1
a stąd dla k=2 środkiem jednokładności jest (−12,−6) , a dla k=−2 środkiem jednokładności jest
(4/3,2/3)
18 cze 09:10
123: czyli rozumiem, ze s1s2=(10,5). skad w takim razie otrzymalimy srodek jednokładności (4/3,
2/3)?
z obliczen rozumiem że tam powinno być 1/3 * s1s2 = 1/3 * (10,5) = (4/3, 2/3) − tylko własnie
skąd wiemy że musimy pomnożyć przez 1/3?
18 cze 09:58
kerajs:
''123: czyli rozumiem, ze s1s2=(10,5).''
W Polsce współrzędne wektorów piszemy w nawiasach kwadratowych.
Niestety, tutejszy edytor jest bardzo prymitywny, ale i w nim można próbować poprawniej to
zapisać: S
1→S
2=[10;5]
''123: (...) rozumiem że tam powinno być 1/3 * s1s2 = 1/3 * (10,5) = (4/3, 2/3) ''
Druga równość tu nie zachodzi!
Przyznaję, środki jednokładności wskazałem z głowy (z podobieństwa trójkątów), ale na maturze
pisałbym coś takiego:
Niech P będzie środkiem jednokładności o skali k=−2, a wtedy: P
→S
2=−2*P
→S
1
Skoro S
1→S
2=S
1→P + P
→S
2 to S
1→S
2=S
1→P − 2* P
→S
1 więc
S
1→S
2=3*S
1→P
[10,5]=3[x
P−(−2); y
P−(−1)]
co daje układ:
10=3x
P+6 ∧ 5=3y
P+2
którego rozwiązaniem jest punkt który wskazałem.
A 1/3 o którą pytasz masz tu
[10,5]=3[x
P−(−2); y
P−(−1)]
| 1 | |
| [10,5]=[xP−(−2); yP−(−1)] |
| 3 | |
18 cze 11:07
Mila:

|k|=2
1) k=2
S
1=(−2,−1), S
2=(8,4)
S=(a,b) − środek jednokładności
Dodaję rysunek:
(8,4)=J
2S( (−2,−1) )
SS
2→=2*SS
1→
[8−a,4−b]=2*[−2−a,−1−b]⇔[8−a,4−b]=[−4−2a,−2−2b]
8−a=−4−2a,
4−b=−2−2b
a=−12, b=−6
S=(−12,−6)
2) k=−2
S'S
2→=(−2)*S'S
1→
[8−a,4−b]=(−2)*[−2−a,−1−b]
[8−a,4−b]=[4+2a,2+2b]
8−a=4+2a i 4−b=2+2b
3a=4 i 3b=2
18 cze 20:40