17 cze 13:47
daras: spytaj zapodaja
17 cze 14:25
Szkolniak: h(x)=ln(3)*log
3|x+2
√x+2|
h(x)=ln(3)*log
3|(
√x+1)
2+1|
h(x)=ln(3)*log
3((
√x+1)
2+1)
| | 1 | | 1 | |
h'(x)=ln(3)* |
| *2(√x+1)* |
| = |
| | ln(3)*((√x+1)2+1) | | 2√x | |
| | 1 | | (√x+1) | |
= |
| * |
| |
| | ((√x+1)2+1) | | √x | |
więc coś namieszałaś, przeanalizuj moje
17 cze 15:32
wredulus_pospolitus:
brak pochodnej wnętrza:
| | 1 | | 1 | |
( loga f(x) )' = |
| * |
| * f'(x) |
| | f(x) | | ln a | |
17 cze 17:34
anonim123: Dziękuję a jak policzyć pochodną z x−x
17 cze 18:10
wredulus_pospolitus:
ogólnie:
(f(x)g(x)) ' od teraz będę zapisywał jako (fg)'
przekształcamy:
fg = eln(fg) = eg * lnf
związku z tym
(x−x)' = ( e−x * lnx)'
liczysz granicę
17 cze 18:16
Szkolniak: co za granica?
17 cze 18:30
Mariusz:
Szkolniak taka granica
| | f(x + Δx) − f(x) | |
limΔx→0 |
| |
| | Δx | |
17 cze 18:36
Szkolniak: a no tak, ale nie widzę polecenia by liczyć to z definicji, więc nawet o tym nie pomyślałem
zwłaszcza że poprzedni przykład też nie był liczony z definicji
17 cze 18:42
Mariusz:
ale jak liczyć granicę to tylko taką bo pochodna to też granica
17 cze 21:17
Szkolniak: swoją drogą jak by to wyglądało z definicji? dobry początek?
f(x)=e
−x*ln(x) → f(x+Δx)=e
−(x+Δx)*ln(x+Δx)
| | | 1 | | 1 | |
| − |
| | | e(x+Δx)*ln(x+Δx) | | ex*ln(x) | |
| |
f'(x)=limΔx→0 |
| = |
| | Δx | |
| | | 1 | | 1 | |
| − |
| | | e(x+Δx)*ln(x+Δx) | | ex*ln(x) | |
| |
=limΔx→0 |
| = |
| | Δx | |
| | ex*ln(x)−e(x+Δx)*ln(x+Δx) | |
=limΔx→0 |
| |
| | Δx*ex*ln(x)*e(x+Δx)*ln(x+Δx) | |
17 cze 22:12
Mariusz:
Teraz w liczniku spróbuj dodać pewne zero i zapisać granicę jako iloczyn granic
17 cze 23:33
Mariusz:
| | exln(x)−e(x+Δx)ln(x+Δx) | | 1 | |
limΔx→0 |
| limΔx→0 |
| |
| | Δx | | exln(x)*e(x+Δx)ln(x+Δx) | |
| | e(x+Δx)ln(x+Δx)−exln(x) | |
limΔx→0 |
| |
| | (x+Δx)ln(x+Δx) − xln(x) | |
| | (x+Δx)ln(x+Δx) − xln(x) | | −1 | |
limΔx→0 |
| limΔx→0 |
| |
| | Δx | | exln(x)*e(x+Δx)ln(x+Δx) | |
| | e(x+Δx)ln(x+Δx)−exln(x) | |
limΔx→0 |
| |
| | (x+Δx)ln(x+Δx) − xln(x) | |
Do policzenia tej granicy stosujesz podstawienie
(x+Δx)ln(x+Δx) − xln(x) = t − Δt
| | eΔt−et | |
i powinieneś dostać granicę limΔt→t |
| |
| | Δt − t | |
| | (x+Δx)ln(x+Δx) − xln(x) | |
limΔx→0 |
| = |
| | Δx | |
| | x(ln(x+Δx)−ln(x)) | |
limΔx→0 |
| +limΔx→0ln(x+Δx) |
| | Δx | |
| | ln(x+Δx)−ln(x) | |
xlimΔx→0 |
| + ln(x+Δx) |
| | Δx | |
| | ln(x+Δx)−ln(x) | | | |
limΔx→0 |
| =limΔx→0 |
| = |
| | Δx | | Δx | |
| | Δx | | 1 | |
limΔx→0ln((1+ |
| ) |
| ) |
| | x | | Δx | |
Teraz korzystamy z ciągłości logarytmu
| | Δx | | 1 | |
ln(limΔx→0(1+ |
| ) |
| ) |
| | x | | Δx | |
| | Δx | | 1 | |
limΔx→0(1+ |
| ) |
| a tę granicę sprowadzasz do granicy za pomocą której |
| | x | | Δx | |
Bernoulli zdefiniował liczbę e
| | −1 | |
limΔx→0 |
| a tutaj wystarczy podstawić Δx = 0 |
| | exln(x)*e(x+Δx)ln(x+Δx) | |
| | e(x+Δx)ln(x+Δx)−exln(x) | |
limΔx→0 |
| |
| | (x+Δx)ln(x+Δx) − xln(x) | |
| | (x+Δx)ln(x+Δx) − xln(x) | | −1 | |
limΔx→0 |
| limΔx→0 |
| |
| | Δx | | exln(x)*e(x+Δx)ln(x+Δx) | |
| | −1 | |
exln(x)(1+ln(x))( |
| ) |
| | e2xln(x) | |
−e
−xln(x)(1+ln(x))
18 cze 00:05