metody numeryczne
Filip: Witam, prosiłbym o pomoc w rozwiązaniu zadań
1. Proszę rozwiązać algebraiczny układ równań stosując metodę dekompozycji LU
x
1−x
2−x
3=1
−x
1+x
2−x
3=2
−x
1+x
2+x
3=−1
2. Należy ocenić zbieżność algorytmu iteracyjnego wyznaczania wartości pierwiastka siódmego
stopnia z a(x=
7√a), o postaci
3. Na przykładzie macierzy
A=[{10,−1},{1,1}]
Należy sprawdzić prawdziwość poszczególnych relacji ||A||
1; ||A||
2; ||A||
∞≤||A||
F
4. Należy wyznaczyć numerycznie wartość całki, stosując dwu i trójpunktowe całkowanie z
zastosowaniem metody Gaussa−Legendre'a
I = ∫
0πsinx dx
Proszę przedyskutować błędu uzyskiwane przy zastosowaniu tych kwadratur
17 cze 10:12
Filip: Utknąłem na zwalonych metodach numerycznych i potrzebuje pomocy....
17 cze 11:00
17 cze 18:24
Mariusz:
Filip bawisz się metodami numerycznymi ?
Wg mnie rozkład LU jest lepiej opisany na ważniaku
https://wazniak.mimuw.edu.pl/index.php?title=MN05
Są wprawdzie literówki i nie reagują jak się do nich napisze na marudę
ale te literówki łatwo wyłapać
Na ważniaku nie używają mnożenia przez macierze operacji elementarnych
a ich pseudokod jest łatwy do zapisania w ulubionym języku programowania
17 cze 18:44
Mila:
Mariusz w drugim filmie pokazane jak rozwiązać układ równań.
Nie trzeba mnożyć macierzy , wyjaśnione jak utworzyć macierz L mając macierze przekształceń.
17 cze 19:16
Mariusz:
Mila to twój filmik ?
Nie trzeba mnożyć macierzy tak to czym są macierze E i te iloczyny
Na ważniaku jest to lepiej przedstawione , byłoby idealnie gdyby poprawili te literówki
Poza tym rozkład LU to tylko jedno z zadań
Może coś napiszesz o pozostałych
Ja miałem Matematykę komputerową z Maple zamiast metod numerycznych
więc dużo nie napiszę na ten temat
Z programów z metod numerycznych które sam napisałem miałbym
Rozwiązywanie układów równań liniowych
rozkład LU
metoda Gaussa−Seidela
Interpolacja
Współczynniki wielomianu interpolacyjnego metodą Lagrange
Współczynniki wielomianu interpolacyjnego metodą różnic dzielonych Newtona
Całkowanie numeryczne
Obliczanie przybliżonej wartości całki oznaczonej metodą trapezów
Zagadnienie własne
Odwrotna metoda potęgowa z przesunięciem do
wyznaczenia pary własnej dla wartości własnej najbliższej przesunięciu
Do odwrotnej metody potęgowej pasuje iloraz Rayleigha jako przesunięcie
Metoda QR do znajdowania wszystkich wartości własnych
Do redukcji macierzy do postaci Hessenberga
(Górna macierz Hessenberga jest postaci U+T , gdzie U to macierz trójkątna górna
a T to macierz trójdiagonalna)
użyłem metody eliminacji Gaussa
(Dla zachowania podobieństwa macierzy trzeba było wykonywać operacje jednocześnie
na wierszach i kolumnach)
Jeśli chodzi o rozkład QR to
rozpisałem lewostronne i prawostronne mnożenie macierzy przez macierze obrotów
Problematyczne dla mnie jest dobranie odpowiedniego przesunięcia
i nie mam pomysłu na deflacje
Może gdyby napisać metodę QR blokowo to jakoś łatwiej można by było zrealizować tę deflację
Zauważyłem że dla wielokrotnych wartości własnych metoda QR jest bardzo wolno zbieżna
17 cze 19:55
18 cze 00:06
Mariusz:
Tutaj nie uwzględniają wyboru elementu głównego
a Filipowi chodzi o metody numeryczne i tutaj nawet jeśli nie trzeba zamieniać wierszy
warto to zrobić dla zminimalizowania błędu
Jeżeli macierz jest silnie diagonalnie dominująca wtedy nie potrzeba zamieniać wierszy
Co z pozostałymi zadaniami
np w 2 wygląda na zbieżność kwadratową
Ten algorytm z zadania 2 wygląda na metodę stycznych Newtona dla równania x7− a = 0
18 cze 00:28
Filip: to drugie chyba bede w stanie zrobic zaraz, bo tam pochodne chyba trzeba liczyc
18 cze 13:53
Mila:
Pierwsze zadanie. Układ dobrze zapisałeś Filipie?.
Popatrz na pierwsze i trzecie równanie.
Opanowałeś metodę?
18 cze 16:10
Mariusz:
x
1−x
2−x
3=1
−x
1+x
2−x
3=2
−x
1+x
2+x
3=−1
x
1−x
2−x
3
−2x
3
0
L =
1 0 0
−1 1 0
−1 0 1
U =
1 −1 −1
0 0 −2
0 0 0
Rozkład istnieje choć układ równań jest nieoznaczony
y
1=1
−y
1+y
2=2
−y
1+y
3=−1
y
1=1
−1+y
2=2
−1+y
3=−1
y
1=1
y
2=3
y
3=0
x
1−x
2−x
3=1
−2x
3 = 3
0=0
Teraz mamy wybór albo za x
1 przyjąć jakiś parametr albo za x
2 przyjąć jakiś parametr
x
1 = p
x
1 = p
18 cze 18:17
Maciess: Ocenić zbieżność to znaczy podać rząd metody czy wyznaczyć przedział dla punktu początkowego,
który zagwarantuje zbieżność? Jeśli dalej masz problem z tymi zadankami to daj znać, mógłbym
coś pomóc.
22 cze 15:25