graniastosłupy
paulina: Sześcian o krawędzi 12 cm i prostopadłościan o krawędziach podstawy 6 cm i 4 cm mają równe
objętości. Oblicz pola powierzchni całtowitej tych brył.
6 mar 19:39
Godzio:
a3 = b*c*d
12*12*12 = 6*4*d /:(6*4)
2*3*12 = d
d = 72
Ps = 6*a2 = 6*144 = 864
Pp = 2*bc + 2b*d + 2*c*d = 2 * 6*4 + 2*6*72 + 2*4*72 = 1488
6 mar 20:50
paulina: dzieki ale można jaśniej?
6 mar 21:04
Godzio:

a − krawędź sześcianu
b,c,d − krawędzie prostopadłościanu gdzie b i c to kr. podstawy
objętości są równe więc
a
3 = b*c*d jedyną niewiadomą jest d (wysokość prostopadłościanu), którą wyliczamy
Pole całkowite sześcianu = 6 * a
2
P. c. prostopadłościanu = 2*pole podstawy (bc) + 2 * pole 2 ścian naprzeciwległych (bd) + 2*
pole dwoch kolejnych scian (cd)
6 mar 21:14
paulina: dzieki juz też na to wpadłam bo niewiedziałam jak to d wyliczłeś ale wielkie dzieki
6 mar 21:20