granica funkcji
szarik: lim przy x−>0+ (tg(π/2)1/lnx
16 cze 20:56
kerajs:
wystarczy wstawić:
| | π | | π | |
...=tg( ( |
| )1/(−∞))=tg ( ( |
| )0)=tg 1 |
| | 2 | | 2 | |
18 cze 09:20
szarik: moja pomyłka w nawiasach. Tam jest (tg π/2)1/lnx i trochę zbiło mnie z tropu że tg w π/2
jest nieokreślony, więc mam funkcję nieokreśloną do potęgi 0
21 cze 20:36
wredulus_pospolitus:
ab = eln(ab) = eb* lna
zastosuj to przekształcenie w granicy i 'wejdź granicą do potęgi'
21 cze 21:23
wredulus_pospolitus:
czyli będziesz liczył
elim tg(π/2) / lnx
'szpitalem' i chyba już będziesz miał granicę
21 cze 21:24
wredulus_pospolitus:
tfu tam w potędze będzie:
21 cze 21:27