Pole obszaru
Hmmm: Obliczyć pole obszaru ograniczonego krzywymi y = 2x − x2, y = −x2 + 4x − 3 oraz osią x.
15 cze 11:45
Szkolniak: narysować te parabole i P=13/2∫(−x2+4x−3)dx+3/22∫(2x−x2)dx
15 cze 13:16
Hmmm: Właśnie nie byłem pewien jak to podstawić, bo z rysunku wychodziła mi figura trójkątnopodobna
:3
Dzięki za pomoc!
15 cze 16:57
kerajs:
Warto dodać, że jest to jeden z trzech możliwych obszarów ograniczonych wskazanymi w treści
zadania krzywymi.
18 cze 09:13
Szkolniak: rzeczywiście, więc w zasadzie raczej powinno być tak:
P=03/2∫(2x−x2)dx+3/23∫(−x2+4x−3)dx
19 cze 13:00
kerajs:
To akurat byłoby błędem.
Wybierasz tylko jeden z trzech możliwych obszarów.
19 cze 13:59