2nn2 | ||
a)∑ | ||
n! |
n7 | ||
b)∑ | ||
3n+5n |
2n*n2 | an+1 | 2n+1(n+1)2 | n! | |||||
niech an= | , wtedy | = | * | = | ||||
n! | an | (n+1)! | 2n*n2 |
2(n+1) | ||
= | → 0, gdy n→inf, zatem szereg zbieżny | |
n2 |
n7 | an+1 | (n+1)7 | 3n+5n | |||||
bo jeśli an= | , to | = | * | |||||
3n+5n | an | 3*3n+5*5n | n7 |
(n+1)7 | (3/5)n+1 | 1 | 1 | |||||
no i limn−>inf | * | =1* | = | , więc szereg jest | ||||
n7 | 3*(3/5)n+5 | 5 | 5 |
| |||||||||||
O, a jak ci wyszło | ? | ||||||||||
|
3n+5n | |
i teraz dzielimy licznik i mianownik przez 5n | |
3*3n+5*5n |
|
| |||||||||||||||||
= | ||||||||||||||||||
|
|
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |