ekstrema warunkowe
MG: Wyznacz ekstrema warunkowe funkcji f(x,y) = x + 2y przy warunku x2 + 2xy = 5
Nie wiem czy coś tu źle robię, ale policzyłem pochodne, przyrównałem do zera i sprzeczność mi
wyszła. To jak się za to zabrać?
14 cze 01:31
14 cze 05:57
getin:
Oblicz y z warunku i wstaw to do f(x,y). Będziesz miał zwykłą funkcję jednej zmiennej − liczysz
normalnie jej ekstrema
14 cze 07:03
MG: Tworzę funkcję F(x,y,λ) = x+2y+λx2+2λxy−5λ
i mam układ równań:
2λx+2λy+1=0
λx+1=0
x2+2xy−5=0
ale wychodzi sprzeczność, czyli nie ma ekstrem warunkowych?
15 cze 16:01
getin:
Dokładnie, brak ekstremów warunkowych
15 cze 17:25
Maciess: Moze tak być. Narysuj krzywą z warunku. Nie jest w żaden sposób ograniczona, więc nie mamy
gwarancji że kresy są osiągane.
15 cze 17:26
getin:
No nie ma ekstremów, wystarczy wyznaczyć y z warunku i wstawić do f(x,y). Dostaniemy po
| | 5 | |
uproszczeniu do najprostszej postaci wzór |
| czyli funkcję która nie ma ani maksimum, ani |
| | x | |
minimum
15 cze 17:46