trapez
Marek:
Przekątne trapezu ABCD przecinają się w punkcie E i dzielą trapez na cztery trójkąty
Wiedząc,że PABE=P1=45 i PDCE=P2=5
Oblicz pole trapezu
13 cze 18:09
wredulus_pospolitus:
1) Z podobieństwa tych dwóch trójkątów uzyskujemy, że są one w skali 3:1
w takim razie: |AB| = 3|CD| oraz h
1 = 3h
2
| | |AB| + |CD| | | |AB| + |CD| | | 4|CD| | |
Ptrapezu = |
| *h = |
| *(h1+h2) = |
| *4h2 = 16P2 =... |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
13 cze 18:13
Eta:
Jest taki ładny wzorek
P=(√P1+√P2)2
to P=(3
√5+
√5)
2=16*5=80
i po ptokach
13 cze 18:18
Mila:

III sposób
P*P=P
2=5*45=9*25
P=3*5=15
P
ABCD=5+45+2*15=80
13 cze 19:15