as
probability: Z talii brydżowej losujemy jedną kartę i (bez oglądania) dołączamy ją do drugiej talii, z
której − po przetasowaniu − także losujemy jedną kartę. Jakie jest prawdopodobieństwo, że
druga wylosowana karta będzie asem? Jak zmieni się nasza wiedza o wyniku pierwszego losowania,
jeżeli w drugim dostaniemy asa?
13 cze 12:02
I'm back:
| | 4 | | 5 | | 48 | | 4 | |
P(A) = |
| * |
| + |
| * |
| =... |
| | 52 | | 53 | | 52 | | 53 | |
| | 4 | |
Pierwotnie było P(B) = |
| |
| | 52 | |
Wiedzac że w drugim losowaniu mamy asa, wtedy mamy
| | | |
P(B|A) = |
| =... |
| | | 4 | | 5 | | 48 | | 4 | |
| * |
| + |
| * |
| | | 52 | | 53 | | 52 | | 53 | |
| |
13 cze 13:32