Określenie przedziałów ufnośći
Asiula: W celu określenia średniego zużycia paliwa przez samochody osobowe, zmierzono
zużycie paliwa w 10 losowo wybranych samochodach przyjmując zużycie w litrach na
100 km. Otrzymano następujące wyniki:
5,5 5,1 6,1 4,6 4,7 5,3 4,9 5,0 6,0 5,2
Zakładamy, że rozkład zużycia benzyny jest normalny oraz że odchylenie standardowe
zużycia benzyny w dowolnym samochodzie wynosi 0,5 l/100km.
Proszę określić przedział ufności dla średniego zużycia paliwa na poziomie ufności 90%.
ktoś pomoże? błagam...
12 cze 19:08
getin:
1) przyjmujesz n=10
2) liczysz średnią tych 10 liczb, oznaczasz ją jako Ś
3) przyjmujesz że odchylenie standardowe wynosi s = 0,5
4) dla przedziału ufności 90% masz poziom istotności α = 1 − 90% = 1 − 0,9 = 0,1
5) dla α = 0,1 odczytujesz z tabeli dystrybuanty rozkładu normalnego, że u = 1,65
6) wstawiasz wszystko do takiego przedziału:
| | u*s | | u*s | |
<Ś − |
| ; Ś + |
| > |
| | √n | | √n | |
13 cze 11:19