transformata laplacea
Jigsaw666: [transformata Laplace'a] Wyznaczyć oryginał funkcji: 1/(s(s−2)2)
12 cze 17:02
Mariusz:
Masz kilka możliwości
1. Rozkład na sumę ułamków prostych
2. Residua
3. Splot
12 cze 17:24
Mariusz:
| 1 | | A | | B | | C | |
| = |
| + |
| + |
| |
| s(s−2)2 | | s | | s−2 | | (s−2)2 | |
1=A(s−2)
2+Bs(s−2)+Cs
1=A(s
2−4s+4)+B(s
2−2s)+Cs
A+B=0
−4A−2B+C=0
4A=1
C=4A+2B
| 1 | | 1 | 1 | | 1 | 1 | | 1 | 1 | |
| = |
|
| − |
|
| + |
|
| |
| s(s−2)2 | | 4 | s | | 4 | s−2 | | 2 | (s−2)2 | |
12 cze 17:34
Mariusz:
Jeżeli chodzi o residua to
s=0 jest pojedynczym biegunem i dla niego liczysz granicę
lim
s→0sF(s)e
st
s=2 jest podwójnym biegunem i dla niego liczysz granicę
| | δ | |
lims→0 |
| ((s−2)2F(s)est) |
| | δs | |
Wynikiem będzie suma residuów
Jeżeli chodzi o splot to korzystasz z twierdzenia Borela o splocie
i liczysz co najwyżej dwie całki
f(t) * g(t) = ∫
0tf(τ)g(t−τ)dτ
pierwszy raz dla funkcji
f(t)=1(t) , g(t)=e
2t
drugi raz dla funkcji
f(t) = (1(t) * e
2t) , g(t) = e
2t
Gdy skorzystasz z przesunięcia to wystarczy jedno całkowanie
f(t) * g(t)
gdzie f(t) = 1(t) oraz g(t)=te
2t
czyli masz do policzenia całkę
∫
0t(t−τ)e
2(t−τ)dτ
12 cze 18:21
Mariusz:
| | δ | |
lims→0 |
| ((s−2)2F(s)est) |
| | δs | |
Tutaj mały błąd będący pozostałością po kopiuj wklej z granicy dla poprzedniego bieguna
Oczywiście s powinno dążyć do bieguna czyli akurat tutaj do dwójki
| | δ | |
lims→2 |
| ((s−2)2F(s)est) |
| | δs | |
12 cze 18:25
Jigsaw666: Dziękuję
13 cze 17:43
Jigsaw666: A co byś powiedział na coś takiego: F(s) =9/[(s2+9)2]=(3/(s2+32)2 i tutaj dochodzę do
postaci na którą byłby w tablicach wzór, gdyby nie to, że to jest podniesione do kwadratu. W
kolejnych zadaniach mam sporo takich przypadków, co wówczas zrobić?
13 cze 17:47
jc: Możesz skorzystać ze wzoru
F ' (s) = − L{t f(t) }
lub z liczb zespolonych
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| ( |
| − |
| ) |
| s2+9 | | 6i | | s−3i | | s+3i | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 2 | |
( |
| )2 = − |
| ( |
| + |
| − |
| ) |
| | s2+9 | | 36 | | (s−3i)2 | | (s+3i)2 | | s2+9 | |
| | 1 | | 2 | |
oryginał = − |
| (t e3it + t e−3it − |
| sin 3t)= |
| | 36 | | 3 | |
| | 1 | | 2 | |
= |
| ( |
| sin 3t − 2t cos 3t) |
| | 36 | | 3 | |
Na koniec pomnóż wynik przez 9.
13 cze 18:24
Mariusz:
Tutaj zarówno rozkład na sumę ułamków prostych
jak i metoda residuów będą wymagały użycia liczb zespolonych
Jeżeli chcesz pozostać przy liczbach rzeczywistych to zostaje twierdzenie Borela o splocie
lub różniczkowanie obrazu podane wyżej przez jc
Aby uzasadnić poprawność wzorku podanego przez jc trzeba by skorzystać ze wzoru Leibniza
na różniczkowanie pod znakiem całki
13 cze 19:13
Mariusz:
| 3 | | 1 | 3 | 3 | |
| = |
|
|
| |
| (s2+32)2 | | 3 | s2+32 | s2+32 | |
=sin(3t) * sin(3t)
= ∫
0tsin(3τ)sin(3(t−τ))dτ
| | 1 | |
= |
| ∫0t(cos(6τ − 3t) − cos(3t))dτ |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
= |
| ∫0tcos(6τ − 3t)dτ − |
| ∫0tcos(3t)dτ |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
= |
| sin(6τ − 3t)|0t − |
| τcos(3t)|0t |
| | 12 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| sin(3t)− |
| sin(−3t)− |
| tcos(3t) |
| | 12 | | 12 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
=− |
| tcos(3t)+ |
| sin(3t) |
| | 2 | | 6 | |
13 cze 19:40
Jigsaw666: Dzięki!
13 cze 20:11