Dowód
qwerty: Niech ϕ : V → W będzie przekształceniem liniowym. Udowodnij, że jądro i obraz
przekształcenia ϕ są podprzestrzeniami odpowiednio przestrzeni V i W.
12 cze 10:29
Maciess: Ker Φ = {v∊V: Φ(v) = 0} ⊂ V
Oczywiście jądro nie jest zbiorem pustym, bo Φ(0)=0 . Weźmy dowolny element v ∊ Ker Φ.
Φ(αv) = z jednorodności= αΦ(v)=α*0=0,
więc αv∊Ker Φ
v1, v2 ∊ Ker Φ
Ponieważ Φ jest p. liniowym
Φ(v1+v2)=Φ(v1)+Φ(v2)=0+0=0,
więc v1+v2∊Ker Φ
Mamy podzbiór przestrzeni liniowej który jest zamknięty na dodawanie i mnożenie przez skalar.
Jest więc podprzestrzenią V.
Podobnie robisz dla obrazu. Przypomnij sobie definicje i lecisz
12 cze 21:49