czworokat
ma16: Wiadomo, że czworokąt ABCD ma kąt DAB = 92, kąt ABC = 91 i kąt BCD = 90. Udowodnij, że CD>AB .
11 cze 21:55
babcia:
A twój rysunek?
11 cze 23:59
babcia:

α = ?
12 cze 00:03
dziadek:
ładny rysunek
12 cze 00:05
babcia:
no
12 cze 00:09
ma16: α = 87 to wiem ale jak wykazac ze CD>AB?
12 cze 08:46
babcia:
12 cze 10:42
kerajs:
Inaczej:
Niech (dla ustalonej długości CD) odcinek CB zdegeneruje się do punktu , czyli czworokąt
zdegeneruje się do trójkąta ACD,
1) wykaż że w trójkącie ACD zachodzi AC<CD
2) wykaż że gdy oddalasz AB od CD to odcinek AB się zmniejsza
3) Największy AB jest gdy B=C, a i tu AB<CD.
12 cze 12:46