Granica ciągu
Piotr: Obliczyć granicę ciągu:
a
n = 2
3n−2 − 5
2n+1/4
2n + 3
3n+3
Nie rozumiem za specjalnie liczenia granic z potęgą wykładniczą, mam nadzieje na szybką pomoc
11 cze 20:34
kerajs:
| | 0,25*8n−5*25n | |
an= |
| |
| | 16n+27*27n | |
| | 25 | | | | 0−5 | |
limn→∞an=limn→∞( |
| )n |
| =0* |
| =0 |
| | 27 | | | | 0+27 | |
12 cze 10:01
Piotr: Czy mógłbyś opisać co zrobiłeś krok po kroku?
12 cze 11:08
I'm back:
Krok 1: zapisuję wszystkie wyrażenia potęgowane w taki sposób aby były w tej samej potedze
(najczęściej sprowadzamy do
n tej potęgi)
Krok 2: (tu Kerajs zrobił inaczej) dzielimy licznik i mianownik przez największe wyrażenie
potęgowane będące w mianowniku (w tym przypadku jest to 27
n)
Krok 3: późniejsze obliczenia są analogiczne do tych przy granicach typu
| | wielomian | |
|
| gdzie Dzielisz przez najwyższa potęgę mianownika. |
| | wielomian | |
12 cze 12:17