równania różniczkowe, zagadnienie cauchy'ego
szarik: y(1)=2
...
rozwiązuję równanie liniowe niejednorodne. wychodzi mi y(x)=x
2*C(x)
| | dy | |
obliczam |
| = 2x*C(x)+x2*C'(x) |
| | dx | |
i gdy podstawiam pod równanie to nie skraca mi się C(x)
10 cze 21:27
kerajs:
''szarik: (...) rozwiązuję równanie liniowe niejednorodne. wychodzi mi y(x)=x2*C(x)''
| | C | |
Rozwiązanie równania jednorodnego to y= |
| . |
| | x2 | |
Czy teraz da się wyliczyć uzmiennioną stałą C ?
11 cze 09:18
jc:
y' = (ln x)/x2 − 2y/x
x2 y' + 2xy = ln x
(x2y)' = ln x = (x ln x − x)'
x2 y = x ln x − x + C
11 cze 09:39
szarik: już wszystko jasne, dzięki
16 cze 20:53