macierze
Macierzowy: Jakie warunki muszą spełniać liczby a,b aby istniała macierz odwrotna do macierzy:
[[a,0,b]
[0,1,0]
[b,1,a]]
10 cze 20:44
I'm back:
A jakie warunki musi spełniać macierz, aby istniała macierz odwrotna?
10 cze 21:09
Matematyk: No wiem jakie ale nie wiem jak to dalej zrobić...
11 cze 09:50
Mariusz:
Policz wyznacznik
Najwygodniej rozwinąć względem drugiego wiersza
11 cze 17:21
Mariusz:
a2−b2=0
(a−b)(a+b)=0
Macierz odwrotna nie będzie istniała gdy
a = b ⋁ a = −b
Korzystając z prawa de Morgana negujesz powyższy warunek i otrzymujesz że
a ≠ b ⋀ a ≠ −b
11 cze 17:26