moneta
probability: | | 1 | |
Jaką grubość powinna mieć moneta, aby prawdopodobieństwo upadnięcia na kant wynosiło |
| ? |
| | 4 | |
10 cze 13:04
wredulus_pospolitus:
A skąd to pytanie? Bo nie podejrzewam oto, że takie zadanie dał nauczyciel.
10 cze 14:33
probability: owszem nauczyciel od rachunku prawdopodobieństwa
10 cze 17:22
10 cze 17:23
kerajs:
Czym są s, r i y?
10 cze 19:39
I'm back:
Keraj..
To raczej było 'sorry' skrócone do sry
10 cze 19:40
I'm back:
Wtedy dobrze ze sry a nie sra
10 cze 19:41
.: s=sciszony
r=rechot
y=yeti
or
s=sample
r=random (for)
y=yahoo
11 cze 07:18
kerajs:
Zajarzyłem. Zamiast p=1/4 ma być 1/3.
A to sporo zmienia, gdyż wtedy moneta może być dowolnej szerokości bo są trzy możliwości jej
upadku: awers, kant i rewers.
A serio, to mam wrażenie, iż przy walcu wpływ na wynik będzie miał sposób rzucania.
11 cze 09:34
ite:
Gdyby sposób rzucania można nie miał znaczenia, to dla dla szukanego p=1/3 grubość monety
powinna być połową jej promienia.
11 cze 14:44
daras:

To zadanie John von Neumann rozwiązał w 15 s
Moneta stanie na kancie (nie przewróci się), gdy wektor siły ciężkości monety przechodzi przez
podstawę.
| | d | |
tw. Pitagorasa: ( |
| )2 +r2 =R2 |
| | 2 | |
12 cze 08:29
daras: A to czy wypadnie orzeł czy reszka czy też moneta upadnie na kant zależy nie tyle od sposobu
rzucania, co podłoża na który spadnie− odbicia sprężyste/niesprężyste.
12 cze 08:32
kerajs:
Teoretycznie, przy zderzeniu niesprężystym, walec zawsze wbija się w podłoże pod jakimś kątem.
Przypuszczam, że zderzenia są sprężyste, zważywszy na twardość monety i podłoża.
A co z efektem żyroskopowym? Czy obrót wokół osi walca (lub w płaszczyźnie do niej
prostopadłej) nie faworyzuje podstaw walca (powierzchni bocznej) ?
12 cze 10:15
wredulus_pospolitus:

Nie mogę się zgodzić z rozwiązaniem podanym przez @darasa.
Załóżmy dla uproszczenia, że:
1) mamy standardową monetę o symetrycznym ułożeniu punktu ciężkości
2) zakładamy, że moneta spada 'na kant' w momencie gdy przy pierwotnym kontakcie z podłożem,
kontakt ma kant a nie ścianka boczna monety.
W tym momencie dla p=1/3 mamy:
| | a√3 | |
2(α + β) = 360o ; 2α = β −−−> α = 60o −−−> b = 2h = 2 |
| = a√3 −−−> |
| | 2 | |
| | r | | a/2 | |
pragnę zauważyć, ze dla |
| = √2 czyli przy moim oznaczeniu |
| = √2 |
| | d | | b | |
otrzymujemy monetę której kant jest ~2.82 większy od średnicy ściany bocznej
12 cze 10:44
daras: Wyobraź sobie "dostatecznie" grubą monetę ale będącą jeszcze walcem.
Sfera o prom. R opisana na walcu jest zbiorem zdarzeń elementarnych.
| | 1 | |
Pole wycięte z powierzchni sfery przez pobocznicę walca ma być równe |
| pola sfery |
| | 3 | |
Podobno jeden student skleił ze sobą pięciogroszówki o średnicy 19,4 mm uzyskując rulon o
| | r | |
grubości 6,7 mm ( |
| ≈1,44 ≈√2). |
| | d | |
Następnie upuszczał je z wysokości kilkunastu cm na miękki dywan czy wykładzinę uzyskując w
serii 500 rzutów:176 orłów, 170 reszek i 154 "kanty" ≈ 31%
Zainteresowanym mogę podać źródło. Podczas odbicia od twardego podłoża kant wypadał b.rzadko.
Oczywiście można sobie wyobrazić takie rzuty, które polegałyby na "stawianiu" kantem
upuszczanej monety z bardzo małej wysokości ale takie uważamy za fałszywe.
| | r | | 1 | |
Podobnie można też obliczyć |
| dla p= |
| . |
| | d | | 4 | |
12 cze 18:57
I'm back:
Dokładnie daras − wycinek pola sfery ma być równe 1/3 całkowitemu polu sfery, czyli dla każdej
z podstaw tego przekroju mamy mieć 1/6 pola sfery, związku z tym trójkąt o ramionach R i
| | 360 | |
podstawie 2r ma mieć kat przy ramionach równy |
| = 60 o, czyli 2r = R  |
| | 6 | |
Związku z tym d = 2h
trojkata równobocznego = R
√3
12 cze 19:45
I'm back:
Jeżeli d < R to kat pomiedzy ramionami w trójkącie o ramionach R i podstawie d będzie mniejszy
niż 60o więc pole wycinka będzie grubo mniejsze od 1/3 pola całej sfery. Kat ten powinien w
tym trójkącie był równy 120o (czyli trzecia część kąta pełnego)
12 cze 19:47
Mila:
Rzucać na śnieg.
12 cze 20:48