Styczna do wykresu liczba nepera
Chrystian: NIe wiem co zrobiłem źle bo w geogebrze pokazuje że nie jest to styczna
f(x) = x2 * e5/x x=5/2 y = 25*e2 / 4
y = ax+b;
a=f ' (x) = 2xe5/x+ x2*5/x * e(5−x)/x
25*e2/4 = [2xe5/x+ x2 5/x * e (5−x)/x]
b = 25e2//4 = [2xe5/x+ x2 5/x * e (5−x)/x]* 5/2
y0 = [2xe5/x+ x2 5/x * e (5−x)/x]*x0 + (25e2 − 20x * e5/x − 50x * e (5−x)/x ) /
4
10 cze 01:23
chichi:
Nie mogę się tu rozczytać, ale błąd może być tu:
| | −5 | | 5e5/x | |
(e5/x)' = e5/x * |
| = − |
| |
| | x2 | | x2 | |
10 cze 01:39
Chrystian: dlaczego − 5 /x2
10 cze 01:50
Chrystian: czyli ma być tak a = f ' (x) = 2xe5/x + x2 * u{−5e5/x}/{x2}
10 cze 01:53
chichi:
| | −5 | |
A ile wynosi ( |
| )'  |
| | x | |
10 cze 02:15
Chrystian: Lim wynosi xlnx ale nw czy o to chodzi
10 cze 02:19