zależności rekurencyjne
Piotr: Wyznaczyć rozwiązanie rekurencji:
an = an−1 + an−2 − 2an−3
Poproszę o jak najprostsze wytlumaczenie mi tego zadania.
9 cze 16:04
Mila:
Warunki początkowe masz podane?
9 cze 16:17
Piotr: Nie
9 cze 16:35
Mila:
1) Należy rozwiązać równanie charakterystyczne.
x3=x2+x−2
Problem polega na tym,że trudno znaleźć rozwiązania−
są niewymierne i kłopotliwe jest ich wyznaczenie.
2)
Natomiast dla równania :
an =2 an−1 + an−2 − 2an−3 mamy równanie charakterystyczne:
a)
x3−2x2−x+2=0
x2*(x−2)−(x−2)=0
(x−2)*(x2−1)=0
x=2 lub x=1 lub x=−1
Wtedy:
b)
an=A*2n+B*(−1)n+C*(1)n⇔
an=A*2n+B*(−1)n+C
================
A,B,C − stałe , które możemy wyznaczyć mając warunki początkowe.
c)
Np.
a0=0, a1=1, a2=9
a0=1=A*20+B*(−1)0+C⇔ A+B+C=0
a1=1=A*21+B*(−1)1+C⇒ 2A−B+C=1
a2=9=A*22+B*(−1)2+C⇔ 4A+B+C=9
Rozwiązując układ równań:
A+B+C=0
2A−B+C=1
4A+B+C=9
mamy:
A=3, B=1, C=−4
stąd
an=3*2n+(−1)n−4
===============
9 cze 18:38