zadanie z x
satya: 1,6,15,x,45,66,91
mam za zadanie obliczyć x. ma ktoś jakikolwiek pomysł na to? bo nie mam koncepcji żądnej na to
6 mar 19:20
bibi: to zadanie nie ma treści?
6 mar 19:23
satya: ma takie że majac podane te liczby trzeba obliczyc x
6 mar 19:24
bibi: x = 28
6−1=5
15−6=9
czyli 9−5=4, co oznacza, że róznica międzu wyrazem kolejnym i poprzednim wzrasta o 4 w stosunku
do poprzedniej róźnicy, a stąd
x−15=9+4, czyli x=13+15=28
następne 45−18=17 (=13+4)
66−45= 21 (= 17+4)
91−66=25 (= 21+4)
6 mar 19:35
bibi: zgrywa?
6 mar 21:13
fgf: 33−44
10 maj 20:14