Grafy
konpopoz: Zadanie 5. Przyjmując, że G jest grafem prostym o n wierzchołkach i m krawędziach wykaż
| | n(n−1) | |
indukcyjnie, że m ≤ |
| . Dla jakich grafów zachodzi równość? |
| | 2 | |
Zadanie 6. Rozważ wszystkie grafy o zbiorze wierzchołków V = {v
1, v
2, v
3} i wskaż te, które
są izomorficzne.
8 cze 09:37
I'm back:
5) rownosc zachodzi dla grafu pełnego. Potraktuj to jako wskazówkę do wykazania samej
nierownosco
8 cze 17:50
kerajs:
6)
skoro ''wszystkie grafy'' to pewnie chodzi o grafy proste (czyli bez pętli, multikrawędzi i
wierzchołków odizolowanych).
Są tylko cztery takie grafy:
a) deg(v1)=2 , deg(v2)=1 , deg(v3)=1
b) deg(v1)=1, deg(v2)=2 , deg(v3)=1
c) deg(v1)=1 , deg(v2)=1 , deg(v3)=2
d) deg(v1)=2 , deg(v2)=2 , deg(v3)=2
izomorficzne są a), b) i c)
8 cze 22:41
kerajs:
Jeśli wykładowca za grafy proste uznaje także grafy niespójne bez pętli i krawędzi
wielokrotnych to możliwą są jeszcze:
e) deg(v1)=0 , deg(v2)=0 , deg(v3)=0
f) deg(v1)=0, deg(v2)=1 , deg(v3)=1
g) deg(v1)=1 , deg(v2)=1 , deg(v3)=0
h) deg(v1)=2 , deg(v2)=0 , deg(v3)=1
a tu izomorficzna jest ostatnia trójka.
9 cze 08:33
konpopoz: Dziękuję wszystkim
9 cze 15:04