matematykaszkolna.pl
Prawdopodobieństwo warunkowe Kck: Komputer losuje pięciocyfrowy numer. Oblicz prawdopodobieństwo, że wylosował numer z dokładnie trzema cyframi 1, jeśli wiadomo, że wylosował numer parzysty z dokładnie dwoma cyframi 0. Jeżeli dobrze rozumiem zadanie to należy użyć tutaj prawdopodobieństwa warunkowego. A − wylosowanie numeru z dokładnie trzema cyframi 1 B − wylosowanie numeru parzystego z dokładnie dwoma cyframi 0 Czy do obliczenia P(A) muszę użyć kombinacji czy wariacji? Na 5 miejscach muszę ułożyć 3 cyfry. Moje rozumowanie jest takie, że kolejność nie ma znaczenia i elementy nie mogą się powtarzać czyli powinienem użyć kombinacji bez powtórzeń, ale nie jestem do końca przekonany i myślałem też nad wariacjami bez powtórzeń. Jakie jest łopatologiczne uzasadnienie czego należy użyć?
7 cze 19:51
I'm back: W warunkowym de facto nie liczysz P(A) tylko P(AnB)
7 cze 21:20
Kck: Tak, pomyliłem się z tym P(A) ale i tak muszę obliczyć P(B) więc ten sam problem jak z P(A) się tam pojawia.
7 cze 21:35
I'm back: P(AnB) − zestaw 1,1,1,0,0 przy czym ostatnie miejsce zarezerwowane jest dla 0 P(B) − masz dwie opcje, ostatnie jest 0, u reszty jedno 0 i reszta dowolna Druga opcja, inna cyfra parzysta okupuje ostatnie miejsce, dwa 0 są na innych
7 cze 22:15
Kck: Dobrze ale czy to znajdowania miejsc dla tych cyfr używać będziemy kombinacji czy wariacji?
7 cze 22:17
I'm back: Eeee... Szczerze mówiąc to nie wiem co jest co emotka

nawias
4
nawias
nawias
1
nawias

Opcja 1 :
*1*93*1

nawias
4