Które z podanych odwzorowań jest przekształceniem liniowym:
marność: b) φ: ℛ2 → ℛ, φ(x1,x2) = |4x1 + 3x2|,
c) φ: ℛ[x] → ℛ[x], φ(f) = f'.
b udało mi się jakoś tak rozwiązać:
φ [x1 x2] = [|4x1 + 3x2|]
v = [v1 v2]
w = [w1 w2]
v +
1) φ[v + w] = [ |4(v1 + w1) + 3(v2 + w2)|] = [ |4v1 + 3v2 + 4w1 + 3w2|]
φ(v) = [| 4v1 + 3v2|]
φ(w) = [|4w1 + 3w2|]
φ(v) + φ(w) = [|4v1 + 3v2| + |4w1 + 3w2|]
φ[v + w] ≠ φ(v) + φ(w) ⇒ to nie jest przekształcenie liniowe
c) tego nie wiem :<
7 cze 09:57
marność: to v+ pod w = [w1 w2] wklepało się przypadkowo
7 cze 09:58
Adamm: Nie wiesz że pochodna jest liniowa?
11 cze 14:21