matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
Oblicz
Aleksandra:
Oblicz pierwszy wyraz i iloraz ciągu geometrycznego, jeśli suma czterech pierwszych wyrazów wynosi 30, a suma wszystkich wyrazów jest równa 32.
6 cze 20:26
getin:
a
1
= 16 q = 0,5 16, 8, 4, 2, ...
16
= 32
1−0,5
6 cze 21:37