proszę o rozwiązanie
anna: wykresem funkcji kwadratowej f(x) = ax2 + bx + c gdzie a,b,c są ustalonymi liczbami
rzeczywistymi
jest parabola zwrócona ramionami do góry Wykaż że ciąg (dn) określony wzorem
dn = f(n + 1) − f(n) gdzie n ∊N+ jest rosnącym ciągiem arytmetycznym
6 cze 19:36
Saizou :
dn = f(n+1)−f(n) = a(n+1)2+b(n+1)+c − an2−bn−c =
an2+2an+a+bn+b+c− an2−bn−c =
2an+a+b
różnica tego ciągu wynosi 2a, a skoro a>0, to 2a > 0, zatem ciąg jest rosnący
6 cze 20:04
anna: ja to wykonałam tak
d(n+1) −dn = f(n+1+1) − f(n+1) − (f(n+1) −f(n)) = f(n+2) − 2f(n+1) + f(n) =
a(n+2)2 +b(n+2) +c − 2(a(n+1)2 + b(n+1)+c) + a n2 +bn +c = 2a +bn +b +c i a >0 i n ∊ N+
zatem ciąg jest rosnący
czy to jest dobrze
6 cze 21:42
anna: przepraszam ale d(n+1) − dn = 2a i a>0
6 cze 21:57