Wzór rekurencyjny
kropka: Znając ciąg jawny an = 2 + (−1)n podaj wzór rekurencyjny uwzględniając a0 = 3, a1 = 1.
6 cze 17:19
I'm back:
Najprosciej:
an = an−2
6 cze 18:10
kropka: Ok, dzięki.
Jak mogę to wykazać?
Próbowałem jakoś tak, ale nie wiem jak dalej xD
an = 2 + (−1)n
a0 = 2 + (−1)0 = 3
a1 = 2 + (−1)1 = 1
a2 = 2 + (−1)2 = 3
a3 = 2 + (−1)3 = 1
an+1 = 2 + (−1)(n + 1) = 2 + [−1n * (−1)1] = 2 − (−1)n
an+2 = 2 + (−1)(n+2) = 2 + (−1)n
an+1 = 1, dla n = 2k, k∊N
an+1 = 3, dla n = 2k+1, k∊N
an+2 = 3, dla n = 2k, k∊N
an+2 = 1, dla n = 2k+1, k∊N
6 cze 19:37
Mariusz:
| | 2+2x+1−x | |
A(x)= |
| |
| | (1−x)(1+x) | |
(1−x
2)A(x)=3+x
A(x)−3−x = x
2A(x)
∑
n=0∞a
nx
n−3−x = x
2(∑
n=0∞a
nx
n)
∑
n=2∞a
nx
n = x
2(∑
n=2∞a
n−2x
n−2)
∑
n=2∞a
nx
n = ∑
n=2∞a
n−2x
n
a
n = a
n−2
czyli tak jak to podał Artur
7 cze 05:54
kerajs:
an=an−1+2(−1)n
an=(−1)n(an−2−an−1+1)
7 cze 06:24
Mariusz:
a
0=3, a
1=1
∑
n=2∞a
nx
n = ∑
n=2a
n−2(−1)
nx
n−∑
n=2∞a
n−1(−1)
nx
n+
∑
n=2∞(−1)
nx
n
∑
n=2∞a
nx
n =
x
2(∑
n=2∞a
n−2(−1)
2(−x)
n−2)−x(∑
n=2∞a
n−1(−1)(−x)
n−1)
∑
n=2∞a
nx
n = x
2(∑
n=0∞a
n(−x)
n)+x(∑
n=1∞a
n(−x)
n)
∑
n=0∞a
nx
n−3−x = x
2(∑
n=0∞a
n(−x)
n)+x(∑
n=0∞a
n(−x)
n−3)
| | x2 | |
A(x)−3−x=x2A(−x)+xA(−x)−3x+ |
| |
| | 1+x | |
| | x2 | |
A(x)=(x2+x)A(−x)+3−2x+ |
| |
| | 1+x | |
| | 3+3x−2x−2x2+x2 | |
A(x)=(x2+x)A(−x)+ |
| |
| | 1+x | |
| | 3+x−x2 | |
A(x)=(x2+x)A(−x)+ |
| |
| | 1+x | |
| | 3+x−x2 | |
A(x)=(x2+x)A(−x)+ |
| |
| | 1+x | |
| | 3−x−x2 | |
A(−x)=(x2−x)A(x)+ |
| |
| | 1−x | |
| | 3−x−x2 | | 3+x−x2 | |
A(x)=(x2+x)((x2−x)A(x)+ |
| )+ |
| |
| | 1−x | | 1+x | |
| | (x2+x)(3−x−x2) | | 3+x−x2 | |
A(x)=(x4−x2)A(x)+ |
| + |
| |
| | 1−x | | 1+x | |
| | (1+x)(x2+x)(3−x−x2)+(1−x)(3+x−x2) | |
A(x)(1+x2−x4)= |
| |
| | 1−x2 | |
| | (1+x)(x2+x)(3−x−x2)+(1−x)(3+x−x2) | |
A(x)= |
| |
| | (1−x2)(1+x2−x4) | |
Funkcja tworząca się skróci więc dostaniemy to samo tyle że
tutaj został wymyślony bardziej skomplikowany wzór rekurencyjny
8 cze 05:48