Równania rekurencyjne
kropka: Rozwiąż równanie rekurencyjne
1. an + 2an−1 − 8an−2 = n2n oraz a0 = 0, a1 = 1,
3. 2an+2 − 3an+1 + an = n + 2
6 cze 13:40
Mariusz:
A(x)=∑n=0∞anxn
∑n=2∞anxn+∑n=2∞2an−1xn+∑n=2∞(−8an)xn
=∑n=2∞n2nxn
Wyznaczasz funkcję A(x) a następnie rozwijasz ją w szereg potęgowy
rozkładając na sumę szeregów geometrycznych i ich pochodnych
Drugim równanie możesz rozwiązywać podobnie z tym że wygodniej byłoby przesunąć indeksy
Za a0 oraz a1 przyjmujesz dowolne stałe
7 cze 05:31
kerajs:
Wygodniej to jest policzyć równanie charakterystyczne z części jednorodnej, z metody
przewidywania dodać składnik który daje fragment niejednorodny i obliczyć stałe z kilku
pierwszych wyrazów ciągu.
7 cze 06:30