Nszkicuj na płaszczyźnie zbiór
WTragicznymPolozeniu: Potrzebuję pomocy z tym zadaniem:
Naszkicuj na płaszczyźnie zespolonej zbiór:
{z∊C : |z2+4|≤|z−2i|}
Po prawej stronie będziemy mieli punkt na osi Im −> 2i, ale nie potrafię rozwiązać lewej strony
równania.
Z góry dziękuje za pomoc.
5 cze 18:16
Stranger:
Niech z = x + yi, gdzie x, y ∊ R. Wówczas:
|(x+yi)2 + 4| ≤ |x + yi − 2i|
|x2 + 2xyi − y2 + 4| ≤ |x + i(y − 2)|
|x2 − y2 + 4 + 2xyi| ≤ |x + i(y − 2)|
Z własności modułu:
√(x2 − y2 + 4)2 + 4x2y2 ≤ √x2 + (y − 2)2
(x2 − y2 + 4)2 + 4x2y2 ≤ x2 + (y − 2)2
(x2 + y2 + 4)2 − 16y2 ≤ x2 + (y − 2)2
(x2 + y2 + 4 − 4y)(x2 + y2 + 4 + 4y) ≤ x2 + (y − 2)2
(x2 + (y − 2)2)(x2 + (y + 2)2) − (x2 + (y − 2)2) ≤ 0
(x2 + (y − 2)2)(x2 + (y + 2)2 − 1) ≤ 0
Iloczyn będzie ujemny, jeżeli znaki będą różne. Pierwszy nawias (jako suma kwadratów) jest
nieujemny, więc wystarczy, aby:
x2 + (y + 2)2 ≤ 1
Zatem zbiorem będzie koło o środku S(0, −2) i promieniu r = 1.
5 cze 18:47
Mila:
|z2+4|≤|z−2i|⇔
|z2−4i2|≤|z−2i| ⇔
|z−2i|*|z+2i|≤|z−2i|⇔
|z−2i|*(|z+2i|−1)≤0
|z−2i|=0 lub |z+2i|≤1
wiadomo dalej?
5 cze 20:14