Podprzestrzeń przestrzeni liniowej
marność: Zad 2.
Sprawdź, czy W jest podprzestrzenią przestrzeni liniowej V, jeśli:
a) W = {(x, y, z, t) ∊ ℛ4 : x − y = z − t}, V = ℛ4,
b) W = {(x, x+1, 0, 1) : x ∊ ℛ}, V = ℛ4,
c) W = {p ∊ ℛ2[x] : p(1) = p'(0)}, V = ℛ[x],
d) W = {(xn) ∊ ℛ∞ : limn−>∞xn = 0} V = ℛ∞.
Zad 5.
Udowodnij, że jeśli W1, W2 są podprzestrzeniami przestrzeni liniowej V , to
a) W1 ∩ W2 jest podprzestrzenią przestrzeni V ,
b) W1 + W2 jest podprzestrzenią przestrzeni V .
5 cze 14:16
marność: .
5 cze 20:59
Maciess: Własne próby? Co oznacza + w twoim zapisie?
6 cze 18:28