Prawdopodobieństwo
Kck: W pierwszym koszyku znajduje się 8 jabłek i 5 gruszek, zaś w drugim 3 jabłka i 2 gruszki.
Rzucamy kostką. Jeżeli wypadnie mniej niż 4 oczka, to losujemy z pierwszego koszyka, jeżeli
wypadnie
4 lub więcej oczek − losujemy owoc z drugiego koszyka. Znajdź prawdopodobieństwo tego, że na
kostce
wypadło mniej niż 4 oczka, jeżeli wiadomo, że wylosowaliśmy jabłko.
A − na kostce wypadło mniej niż 4 oczka
B − wylosowaliśmy jabłko
Próbowałem to zrobić na dwa sposoby. Nie wiem czy któryś jest dobry.
Sposób 1
P(A) = 1/2
Sposób 2
Czy któryś ze sposobów jest dobry? Jeżeli nie to w jaki sposób to rozwiązać?
4 cze 19:58
I'm back:
Żaden że sposobów nie jest dobry
4 cze 21:49
I'm back:
Ale prawidłowym tokiem jest druga ścieżka.
Tylko liczby zle masz
4 cze 21:50
Kck: Dlaczego liczby są źle? P(B) oznacza prawdopodobieństwo wylosowania jabłka czyli muszę
rozważyć, że wylosuję albo z pierwszego koszyka albo z drugiego? Chyba, że pomyliłem liczby w
| | 1 | | 8 | | 1 | | 3 | |
mianowniku i zamiast tego powinno być |
| * |
| + |
| * |
| |
| | 2 | | 13 | | 2 | | 5 | |
4 cze 21:56
wredulus_pospolitus:
1)
A −−− wylosowano mniej niż 4 oczka
B −−− wylosowano jabłko
tak jak później napisałeś
| | 1 | | 8 | | 1 | | 3 | |
P(B) = |
| * |
| + |
| * |
| a nie to co wcześniej napisałeś |
| | 2 | | 13 | | 2 | | 5 | |
| | P(AnB) | |
P(A|B) = |
| = ... |
| | P(B) | |
5 cze 03:54