Arytmetyka modularna, 10^10^10^10^10 mod 13
styrany: Niech Z0=10 i Zn = 10^Z(n−1) dla n≥1. Wyznacz Zn mod 13 dla n≤5
3 cze 22:24
kerajs:
1010 mod 13=(−3)10 mod 13=95 mod 13=(−4)5 mod 13=
=(−4)*162 mod 13=−4*32 mod 13=−36 mod 13=3
101010 mod 13=103 mod 13=−27 mod 13=12
10101010 mod 13 = 1012 mod 13=1 z MTF
1010101010 mod 13 = 101=10
4 cze 10:20
kerajs: Ech ten wspaniały edytor.
1010 mod 13=(−3)10 mod 13=95 mod 13=(−4)5 mod 13=
=(−4)*162 mod 13=−4*32 mod 13=−36 mod 13=3
101010 mod 13=103 mod 13=−27 mod 13=12
10101010 mod 13 = 1012 mod 13=1 z MTF
1010101010 mod 13 = 101=10
4 cze 10:23
styrany: Mógłbyś rozpisać/podać wzory jak doszedłeś z 101010 do 103?
4 cze 11:04
wredulus_pospolitus: masz pierwsze dwie linijki
4 cze 12:37
styrany: Tzn tą samą metodą wymnażania aż dojdziemy do 103?
Czy po prostu wynik modulo wykładnika można podstawić jako wykładnik liczby?
Z tego co rozumiem to 10xmod(n) != 10x mod(n)mod(n). Czy się mylę?
4 cze 16:33
styrany: Dodatkowo wolframalpha dla 101010mod13 jako wynik podaje 3. Niestety nie podaje jak dojść
do wyniku.
4 cze 16:41
kerajs:
Ech, Genua i Blamage. Ależ popłynąłem na tym potęgowaniu.
Początek był dobry. Z(1) mod 13= 1010 mod 13 = 3
Ponadto 310 mod 13 =3
Z(2) mod 13=101010 mod 13=1010*109 mod 13=(1010)109 mod 13=
=(3)109=310*108 mod 13=(310)108 mod 13 =(3)108mod 13=....=
310mod 13=3
Analogicznie Z(n) mod 13=3
5 cze 07:56
styrany: Powoli wszystko zaczyna się układać.
Mógłbyś rozpisać jeszcze Z(3)?
Moje przekształcenia wyglądają tak:
10101010 = 101010*109 = 10(1010)109...
Z tych przekształceń wychodzi wykładnik na którym nie mogę bezpośrednio wykonać działania
modulo.
5 cze 12:59
kerajs:
10101010=(1010)101010−1
10101010 mod 13=(1010)101010−1 mod 13=(3)101010−1 mod 13=
=(310)101010−2 mod 13=(3)101010−2 mod 13=...........................=
=310 mod 13=3
5 cze 17:33
styrany: Super! Teraz już wszystko jasne

dziękuję bardzo
5 cze 19:05