Graficzne rozwiązanie równania
Zofija: Jak rozwiązać graficznie takie równanie:
max(x;2y)=2
3 cze 10:23
kerajs:
Narysuj:
(x=2 ∧ 2y≤2) ∨ (x≤2 ∧ 2y=2)
3 cze 11:31
Gabry84: i wynikiem są punkty przecięcia?
3 cze 15:26
I'm back:
Nie. Wynikiem będzie suma obszarów z tych dwóch 'podpunktow' a konkretniej suma tych dwóch pół
prostych.
3 cze 15:40
Gabry84: Czy ktoś mógłby mi pomóc to narysować i zinterpretować?
3 cze 18:15
wredulus_pospolitus:
x=2 ,
2y ≤ 2 część wspólna

analogicznie drugi przypadek
później 'sumujesz' oba rozwiązania (obie półproste)
3 cze 19:01
wredulus_pospolitus:

w efekcie otrzymasz to, przy czym:
(x=2 ∧ 2y≤2) (x≤2 ∧ 2y=2) natomiast punkt (2,1) należy do obu tych półprostych
3 cze 19:03