PLANIMETRIA - trapez
bibi: Dany jest trapez ABCD o podstawach AB i CD. Przekątne tego trapezu przecinają się w punkcie S.
Wykaż, że |SA|*|SD|=|SB|*|SC|
6 mar 18:47
kaś:

ΔACB jest podobny do ΔDSC
|SA|*|SD|=|SB|*|SC|
6 mar 19:07
bibi: a skąd wniosek, iż ΔACB jest podobny do ΔDSC?
6 mar 19:13
guzik :): w której jestes klasie ? bibi ?
6 mar 19:48
bibi: 1 LO
6 mar 19:50
guzik :): to wiesz ze to jest twierdzienie Talesa , albo przekątne obliczyc i pole czyli najpierw
podstawic za podstawy jakies tam liczby a ze wysokosci nie znamy to jako za x , potem wyliczyc
podstawe no i przekątne
6 mar 19:54
guzik :): ej sorry to mój nieznosny kumpel napisał osioł jeden ,a teraz ja ci powiem ze kaś dobrze ci
pisze a wnioskiem jest twierdzenie talesa
6 mar 19:56
bibi: opisz jaśniej − jeśli możesz − obydwie propozycje − z góry dziękuję
6 mar 19:57
guzik :): bo nie mozna tez podstawic liczb bo jeszcze ci dziwne wyjda tylko twierdzenie talesa
6 mar 19:57
6 mar 20:00
bibi: tales wg mnie jak najbardziej, ale z całym szacunkiem podobieństwa wskazanych trójkątów nie
widzę
6 mar 20:05
bibi: a nie powinno być, jeśli już, że ΔASB jest podobny do ΔDSC?
6 mar 20:10
guzik :): nie poniewaz namaluj sobie trapez na karce jeden który ma podstawe 2 cm i 1 cm i wysokosci 1 a
namaluj sobie taki który ma 2 i 3 cm i wysokosc 1 cm to sobie porównasz te trójkaty oczywiscie
NAMALUJ PRZEKATNE
6 mar 20:18
bibi: nie łapię

− przecież wskazane przeze mnie trójkąty mają ten sam kąt (kąty wierzchołkowe) i
boki proporcjonalne
6 mar 20:25
guzik :): nie mogą byc do siebie podobne bo widzisz ze na tej kartce masz podane przez ciebie trójkąty
,że poprostu one na tej kartce sa inne . natomiast tales to wytłumacza .
6 mar 20:38
guzik :): nawet kas która namalowała dany trapez to przyjzyj sie ze trjkaty przez ciebie podane nie są
takie same ? to wszystko zalezy jakie masz boki ile cm . widocznie nie łapiesz bo nie
namalowałaś na kartce tego co ci powiedziałąm
6 mar 20:40
guzik :): kas dobrze ci to wytłumaczyła
6 mar 20:40
bibi: sorki za moją natrętność, ale z czego wynika podobieństwo ΔACB i ΔDSC?− która to cecha oraz
które boki/kąty pod to podchodzą?
6 mar 20:46
kaś: ok ok literówka ASB i CDS sA podobne
6 mar 20:48
guzik ;) : a czy ja mówie podobiensto acb i dscc ? popieram kas
6 mar 20:49
kaś: przepraszam za zamieszanie
6 mar 20:49
bibi: dzięki, właśnie tak myślałem, bo mi to nie zgrywało, ale mówię − przecież człowiek nie jest
nieomylny
6 mar 20:54
bibi: a tak poważnie to chciałem Was sprawdzić, ja nie jestem z 1 LO
6 mar 20:55
sescolotek:

chodzi mi o takie trapezy czy widzisz ze te trójkaty nie są podobne chodzi o te ABS i DSC
(litery wziete z rysunku kas) ? a teraz jest tak:
SA*SD= SB* SC
widzisz ze boki sa i sd są tej samej długosci co sd i sc sa bokami tej samej długosci

?
tak samo z talesa mozna wziąść mój rysunek który namalowałam patz ile masz dyspozycji :
tewn jest najprostry
a a
− = −
b c
6 mar 21:03
sescolotek: aha chciałes nas sprawdzic , beszczelny jestes ze takie cos jeszcze piszesz , specjalnie zajac
czas czałowiekowi

myslisz ze jestes fajny przez to ?
6 mar 21:05
bibi: teraz żeś tak namotał, że w ogóle nie wiem, o co Tobie chodzi?!
6 mar 21:06
bibi: dokładnie Was sprawdzić i siebie, więc nie widzę problemu żadnego − jeśli przesadziłem, to
sorki
6 mar 21:09
kaś: podobne to podobne nie oznacza że są identyczne w matematyce identyczne to są figury
przystające
6 mar 21:10
bibi: otóż to − kaś dzięki za sprostowanie
6 mar 21:11
7 sty 19:13
7 sty 19:14
ciekawsky: #wykopane #domoderacji #polacy
2 sty 23:41