rekurencja
kos: | | an+1 | |
Dany jest ciąg określony wzorem rekurencyjnym a1=7 i an+1= |
| . Wykaż, że |
| | an− 1 | |
a
77 jest liczbą całkowitą.
| | 4 | | 4 | |
No i wiem podstawiając, że a1=7 a2= |
| , a3=7, a4= |
| i ogólnie zauważam a2k |
| | 3 | | 3 | |
| | 4 | |
= |
| oraz a2k+1 =7. Więc zauważam , |
| | 3 | |
że a
77=7 czyli całkowita. Ale jak zapisać ten dowód jakoś matematycznie. Bo czy w dowodzie
| | 4 | |
mogę pisać że "zauważam, że dla indeksów parzystych wyraz wynosi |
| a dla indeksów |
| | 3 | |
nieparzystych to 7" ? Przecież nie sprawdzam wszystkich tylko początkowe wyrazy więc chyba nie
mogę uogólniać (czy mogę ?). Jak ten dowód sensownie zapisać ?
2 cze 13:14
ite:
Podstawienie nawet dla dużej ilości wyrazów nie jest żadnym dowodem.
Ale poszukiwania rozwiązania można zacząć od kilku podstawień, często to daje wskazówki.
Ja spróbowałam podstawień dla a1=5 i też wyszły wyrazy równe sobie co drugi. Stąd podejrzenie,
że to nie pierwszy wyraz tego ciągu warunkuje Twoje spostrzeżenie z 13:14.
W związku z tym obliczyłam wyraz an−1 i podstawiłam w miejsce an we wzorze na wyraz n+1 z
pierwszej linijki treści zadania. Spróbuj w taki sposób wyliczyć wyraz n+1 i wyciągnąć
wnioski, to daje już rozwiązanie zadania.
2 cze 13:40
kos: Wyszło dzięki.
2 cze 14:04