skróć podane wyrażenie wymierne:
angels:
x3 + 5x2 − x − 5
_____________
x2 + 4x − 5
(to ułamek)
6 mar 18:38
Godzio: x3 + 5x2 − x − 5 = x2(x+5) −(x+5) = (x+5)(x−1)(x+1)
x2 + 4x − 5 = x2 −x + 5x − 5 = x(x−1) + 5(x−1) = (x−1)(x+5)
po skróceniu:
... = x+1
6 mar 18:40
Jack:

abc
6 mar 20:02
Jack: sory
6 mar 20:02
wirus: dupe namalowales
7 mar 09:20
wdw: x2−4*x+4/x2+x−6
15 maj 21:10
bajka:
założenie: x
2 +x −6 ≠0 Δ= 25
√Δ=5 x≠ 2 v x ≠ −3
rozkład mianownika na czynniki
x
2+x−6= ( x−2)(x +3)
rozkład licznika na czynniki:
x
2−4x +4= ( x −2)
2
napisz , czy to jest równanie? czy nierówność?
bo nie wiem ? ........
15 maj 21:36
bajka:
lub skróć ( x−2)
wynik po skróceniu :
15 maj 21:38
kasia: 3x−15
__________
2x2 −50
9 kwi 10:12