Stranger:
Raczej wartość największą i najmniejszą funkcji w zbiorze.
f(x,y) = x
2 + y − xy
2
Najpierw badamy wewnątrz zbioru K. Pochodne cząstkowe:
Szukamy punktów stacjonarnych:
2x − y
2 = 0
1 − 2xy = 0
Stąd:
Teraz badamy brzegi zbioru K:
Od razu weźmy wierzchołki tego prostokąta, aby nie bawić się w brzegi dla każdej funkcji:
P
2 = (0,0), P
3 = (1,0), P
4 = (0,2), P
5 = (1,2)
Dla x = 0 i y ∊ <0, 2> mamy f(0,y) = y.
Niech g(y) = y. Wtedy g'(y) = 0 ⇔ y ∊ ∅.
Dla x = 1 i y ∊ <0, 2> mamy f(1,y) = −y
2 + y + 1.
| | 1 | |
Niech h(y) = −y2 + y + 1. Wtedy h'(y) = 0 ⇔ −2y + 1 = 0 ⇔ y = |
| ∊ <0, 2>. |
| | 2 | |
Dla y = 0 i x ∊ <0,1> mamy f(x,0) = x
2.
Niech p(x) = x
2. Wtedy p'(x) = 0 ⇔ x = 0 ∊ <0,1>. Ten punkt już mamy.
Dla y = 2 i x ∊ <0,1> mamy f(x,2) = x
2 − 4x + 2.
Niech q(x) = x
2 − 4x + 2. Wtedy q'(x) = 0 ⇔ 2x − 4 = 0 ⇔ x = 2 ∉ <0,1>.
Teraz trzeba posprawdzać wartości w tych punktach. Otrzymamy:
f
min = f(P
5) = f(1,2) = −1
f
max = f(P
4) = f(0,2) = 2