Obliczanie całek
Całeczki: Obliczyć całki nieoznaczone:
31 maj 18:32
I'm back:
1) podstawienie: t =
√x
I masz banalna calke A*e
−t
2)
A tutaj bym zrobił podstawienie:
t =
√x+1 (czyli t
2 − 1 = x)
| | A | |
I masz calke |
| na ułamki proste i masz dwie banalne caleczki |
| | t2−1 | |
31 maj 18:38
Szkolniak: ten przykład b) to tzw. całka z różniczki dwumianowej, tzn.:
=∫x
−1(1+x)
−1/2dx
| | −1+1 | |
teraz sprawdzamy, że |
| =0∊ℤ, więc stosujemy podstawienie 1+x=t 2 i dalej poleci  |
| | 1 | |
31 maj 19:02
chichi:
A nie przypadkiem różniczki dwumiennej?
31 maj 19:33
Szkolniak: może i tak, ja mam w książce 'różniczka dwumianowa'
31 maj 19:35
chichi:
A to ciekawe, nie spotkałem się z tą nazwą. Mógłbyś podać tytuł?
31 maj 19:42
Szkolniak: pewnie, aczkolwiek nie do końca znam imię autora, ale idzie wyszukać ją pod ''I. A. Maron,
zadania z rachunku różniczkowego i całkowego, funkcje jednej zmiennej''
31 maj 19:49
chichi:
Dzięki śliczne, poszukam w bibliotece na wydziale
31 maj 19:50
Min. Edukacji: Potwierdzam, wyd. 1974 WNT, tłum. z ros. Tadeusz Trajdos
Bardzo dobra książka.
1 cze 07:15
Mariusz:
E ty mądrala jak to będzie w oryginale
Задачи по дифференциальному и интегральному исчислению
bo ja już za młody aby uczyć się tego języka
Z drugiej strony w oryginale może prędzej znajdę
4 cze 00:19
Mariusz:
Jak tak się wczytać w oryginalny tytuł to wydaje mi się że brzmi on tak
Rachunek różniczkowy i całkowy w przykładach i zadaniach
Funkcje jednej zmiennej
4 cze 07:00