Przystośc funkcji
Chrystian: mam funkcje h(x)= x2 * e5/x
sprawdzam jej parzystość czyli h(−x)= (−x)2 * 1/e5/x
czyli funkcja nie jest parzysta ?
30 maj 22:27
chichi:
h(−x) = (−x)
2 * e
5/−x czy nie przypadkiem tak?
30 maj 22:59
Chrystian: a minusa przypadkiem nie daje się przed ułamek i wtedy jest ujemna potęga i obraca się tą duża
liczbe(sorry
nie pamiętam jak się nazywa)
30 maj 23:24
Chrystian: funkcja cała wygłada tak raczej w parzystości to nic nie zmienia ale w nie już tak
(1+0)*x(2)* e((4+1)/x)
30 maj 23:40
Chrystian: czyli dobrze rozumiem funkcja jest parzystość a i nie jest nieparzysta −(x2 * e(5/x))
30 maj 23:44
I'm back:
Nie.
Nie jest ani parzysta ani nieparzysta
h(1) = e5 > 0
h(−1) = e−5 > 0
Oczywoscoe e5 ≠ e−5
31 maj 13:07
I'm back: chociaż pewien nie jestem (?)
1 cze 22:18