proszę o rozwiązanie
anna: zbadaj monotoniczność ciągu nieskończonego ciągu (a
n) określonego wzorem
rekurencyjnym
30 maj 21:07
chichi:
a
1 = 4
.
.
.
No i widać, że ciąg nie jest monotoniczny
30 maj 21:20
anna: dziękuję
zbadaj monotoniczność ciągu nieskończonego ciągu (a
n) określonego wzorem
rekurencyjnym
a
1 = − 4
a
2 = −4+ 5*(2) = 6
a
3 = 6 + 5*( 3) = 21
czy dobrze zrozumiałam
30 maj 21:52
Filip:
ok
30 maj 22:02
anna: dziękuję
30 maj 23:05
chichi:
Oczywiście, pokazać tak jak ja to zrobiłem można gdy ciąg nie jest monotoniczny, bo tyle
wystarczy, natomiast jeżeli on ma być monotoniczny, to trzeba pokazać dla ogółu, a nie dla 3
pierwszych wyrazów.
Z drugiego równania mamy gotową różnicę do badania monotoniczności, która mówi nam jak
zachowuje się ten ciąg zauważmy, że ∀n∊ℕ ( a
n+1 − a
n = 5n > 0 ) − zatem ten ciąg jest
rosnący
30 maj 23:10
Mariusz:
Ten drugi ciąg rekurencyjny to nawet nie potrzeba rozpisywać
a
n+1−a
n=5n
Dla n>0 różnica ta będzie większa od zera
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Jeśli chodzi o wzór jawny to proponuję funkcje tworzące bądź przekształcenie Z
przy czym funkcje tworzące są wg mnie wygodniejsze
Przekształcenie Z to
Z(f(n)) = ∑
n=−∞∞f(n)z
−n
Otrzymaną funkcję rozwijasz w szereg Laurenta
Przy założeniu że wyrazy o ujemnych indeksach są równe zero
| | 1 | |
wystarczy podstawić x = |
| i rozwinąć funkcję w szereg Taylora |
| | z | |
Jeżeli chodzi o funkcje tworzące to do rozwiązywania równań rekurencyjnych
przydają się głównie dwie
Zwykła funkcja tworząca A(x) = ∑
n=0∞a
nx
n
| | an | |
Wykładnicza funkcja tworząca A(x) = ∑n=0∞ |
| xn |
| | n! | |
Po otrzymaniu funkcji tworzącej rozwijasz ją w szereg
Dla równań liniowych o stałych współczynnikach możesz rozłożyć funkcję tworzącą
na sumę szeregów geometrycznych i ich pochodnych
Dla innych równań może być przydatne n. krotne zróżniczkowanie funkcji tworzącej
bądź uogólniony dwumian Newtona
Przykład:
a
1=4
a
n=a
n−2
A(x)=∑
n=1∞a
nx
n
Rekurencja zachodzi dla n≥3 więc sumujemy od n=3
∑
n=3∞a
nx
n=∑
n=3∞a
n−2x
n
∑
n=3∞a
nx
n=x
2(∑
n=3∞a
n−2x
n−2)
∑
n=3∞a
nx
n=x
2(∑
n=1∞a
nx
n)
| | 1 | |
∑n=1∞anxn−4x− |
| x2=x2(∑n=1∞anxn) |
| | 2 | |
| | 1 | |
(1−x2)∑n=1∞anxn=4x+ |
| x2 |
| | 2 | |
| Ax | | (−Bx) | | | |
| + |
| = |
| |
| 1−x | | 1+x | | (1−x)(1+x) | |
| | 1 | |
Ax(1+x)−Bx(1−x) = 4x+ |
| x2 |
| | 2 | |
A − B = 4
| | 9 | x | | 7 | (−x) | |
A(x)= |
|
| − |
|
| |
| | 4 | 1−x | | 4 | 1+x | |
| | 9 | | 7 | |
A(x)= |
| (∑n=1∞xn)− |
| (∑n=1∞(−1)n) |
| | 4 | | 4 | |
| | 9 | | 7 | |
A(x)=∑n=1∞( |
| − |
| (−1)n)xn |
| | 4 | | 4 | |
Jeżeli teraz policzymy różnicę
| | 9 | | 7 | | 9 | | 7 | |
an+1−an=( |
| + |
| (−1)n)−( |
| − |
| (−1)n) |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
to czy będzie ona miała stały znak
30 maj 23:49